Спам: від назви м’ясної консерви до рекламної розсилки

Марина Бабич 26.12.2021 646

1936 рік.

Компанія Hormel Foods Corporation виготовляла консерви, які називалися Shoulder of Pork and hAM – стегна та свинячі лопатки. Абревіатура із початкових літер звучала як «спам».

Після Другої світової війни великі запаси цих консерв були їжею американських і британських солдат, а також бідних верств населення. Щоб ці запаси збути, була розгорнута активна рекламна компанія. Реклама «Спаму» була скрізь: на трамваях, будинках, магазинах, газетах і радіо. Після розпродажу слово разом із консервами забулося. Проте через півстоліття його відновив Дейв Родес, рекламуючи нову фінансову піраміду. ЇЇ рекламні розсилки діставали користувачів, і вони охрестили їх «спамом». Відтоді слово набуло нового значення, але зміст залишився той же – нав’язливе розсилання непотрібної інформації.

У більшості випадків спам представлений у вигляді розсилки електронних листів, але насправді його використовують скрізь, де є відкритий доступ до поширення інформації: соціальні мережі та медіа, форуми, коментарі на сайтах, месенджери, електронні пошти, SMS на телефон. Навіть в офлайн-просторі є спам. Наприклад, рекламні буклети у вашій поштовій скриньці. Людей, які займаються спам-розсиланням, називають спамерами. Спам-реклама є одним із найдешевших методів просування в Мережі, але не найефективнішим. Таке розсилання негативно сприймається аудиторією, що не дозволяє його використовувати всім компаніям. Ті, кому важлива репутація та імідж, не використовують спам.

На сьогодні це -  один із найдешевших способів охопити максимальну аудиторію і один із найбільш затребуваних способів просування своїх послуг та товарів.

Спам розповсюджується в онлайн-просторі та в офлайн-просторі.

Повідомлення розсилаються за допомогою автоматизованого софту (програми, послуги) або вручну.

Існує безпечний спам - розсилка здійснюється з метою реклами товару, послуги, події, її вміст не завдає шкоди користувачеві. І небезпечний – такий, де розсилка здійснюється з метою крадіжки даних, грошей.

Більшість популярних сайтів та електронних скриньок використовують спам-фільтри. Тоді повідомлення, які можуть завдати реальної шкоди, блокуються автоматично. Найбільш небезпечні з них видаляються безповоротно, менш небезпечні або просто сумнівні поміщаються до папки «Спам». Нерідко система помилково поміщає в папку «Спам» повідомлення, які не несуть жодної шкоди користувачеві, наприклад, лист з підтвердженням реєстрації на сайті. Для системи це незнайомі джерела, отже вона їм не довіряє. Тому перевіряйте свою папку «Спам» та забирайте звідти потрібні листи.

Як вже вище зазначено, до безпечного спаму відноситься  комерційна реклама, а також різні розсилки маніпулювання вашою особистою чи громадською думкою. Наприклад, хтось вирішив розіслати компрометуючий матеріал на конкурента або зробити розсилку від чийогось імені з метою отримання негативної реакції у відповідь.

Особливо популярний вид спаму у соціальних мережах. Як правило, не несе жодного смислового навантаження і не переслідує жодних цілей. Ось, приміром, такий:

Шкода небезпечного спаму

За його допомогою шахраї крадуть особисті дані (логіни, паролі), отримують доступ до електронних гаманців, заражають комп'ютер вірусами тощо.

    Небезпечними є фішингові розсилки, де автор листа прикидається вашим банком, службою підтримки сервісу електронного гаманця тощо. Вам пишуть про те, що у вас виникли якісь проблеми і просять перейти за посиланням, щоб вирішити їх. Звичайно, сайт, на який ви потрапите, - фейковий (підроблений). Довірливі користувачі переходять, що є серйозною загрозою, і залишають там персональні дані. Приклад повідомлення фішингової розсилки Gmail. Адреса електронної пошти може бути підроблена. У ньому змінюється одна-дві букви, порядок слів, спецсимволи. Неуважний користувач цього не помічає і думає, що спілкується із реальним представником сервісу.

Досить популярний останнім часом спосіб обману про спадщину. Користувачеві приходить лист про те, що нібито він є нащадком якоїсь багатої людини, яка проживає десь у Швейцарії. Ця людина померла і єдиний спадкоємець – це користувач. Можуть навіть звернутися на ім'я та прізвище, назвати ще якусь особисту інформацію, щоб викликати більше довіри. Суть обману у тому, що з оформлення спадщини необхідно переслати певну суму на супутні витрати. Зрозуміло, що після відправлення грошей їх одержувач перестає відповідати.

Де можна спіймати спам?

Найпоширеніші місця для спамних повідомлень  - це електронна пошта, форуми, коментарі на сайтах. На сайтах, де відсутня модерація, і «сидять» спамери. Беремо до уваги соціальні мережі.

 Спам у соціальних мережах характеризується більшою «дружелюбністю». Відправники, як правило, не просто надсилають вам рекламне повідомлення, а намагаються вийти на діалог, познайомитися. Зрозуміло, таке несподіване бажання поспілкуватись викликано лише комерційними цілями – продати товар, послугу.

 

Звідки спамерам відома моя адреса або номер телефону?

Знайти контакти користувачів не є великою проблемою. Видобути їх можна кількома способами. Згенерувати за допомогою спеціального софту. Такі програми випадково підбирають адреси, зокрема й неіснуючі. Далі з множини отриманих контактів залишається відібрати реальні (що належать реальним людям). Інтерфейс програми для створення електронних адрес ePochta.

 Провести моніторинг даних із загальнодоступних джерел. Наприклад, адреси електронної пошти, які залишаються в особистих профілях соціальної мережі. Якщо ця інформація не прихована, спамерам не важко спарсити її за допомогою спеціальних програм.

Придбати контакти хакерським способом. Такий спосіб використовується рідко і для особливих цілей. Зламавши бази даних різних сайтів, сервісів, можна отримати доступ до персональної інформації зареєстрованих користувачів, у тому числі їх контакти.

Купити базу даних. У Мережі існують спеціальні сайти, де за невелику плату можна придбати списки електронних адрес користувачів.

Добути за допомогою хробаків, вірусів. Вірус збирає всі контакти на пристрої жертви, а поширюється він  за допомогою спам-розсилки.

Як вимкнути спам

У деяких випадках легко відключити спам. Достатньо натиснути кнопку «Відписатися від розсилки» у листі. Спосіб працює, якщо ви самі підписувалися на джерело. Іноді передплата оформляється автоматично після реєстрації на сайті.

Як вимкнути спам у поштовій скриньці Google. Кнопка «Скасувати підписку» наприкінці листа.

Будьте уважні. Іноді спамери оформляють посилання як кнопки «Відписатися». Зрозуміло, після натискання жодної відписки не станеться. Вас просто перемістить на ресурс, що просувається. Якщо джерело здається вам незнайомим, краще скористайтеся наступним способом і заблокуйте його, щоб позбавитися настирливих листів. У більшості поштових сервісів, як і в соціальних мережах, можна блокувати адреси та користувачів, від яких надходять небажані листи.

Як заблокувати спам (на прикладі пошти Gmail):

  1. Відкриваємо свою поштову скриньку.

  2. Переходимо у вкладку "Вхідні".

  3. Відкриваємо спамне повідомлення.

  4. Викликаємо меню (три точки у правому верхньому кутку).

  5. Вибираємо пункт "Заблокувати відправника...".

Готово! Після виконаних дій вибрана адреса не зможе надсилати вам листи. Тепер він у чорному списку. Аналогічні дії можна виконати у соціальних мережах.

Як захиститися від спаму

 Не публікуйте свою адресу та контакти у загальнодоступних та сумнівних місцях.

 Заведіть другу скриньку для неважливих повідомлень та використовуйте її.

  Не переходьте на посилання в листах від незнайомих відправників.

  Не завантажуйте файли у вкладенні.

  Використовуйте лише популярні поштові сервіси (у них є максимальний рівень захисту від спаму).

  Створіть складнішу поштову адресу. Чим легша адреса, тим простіше її згенерувати спамерським програмам.

100% захисту, звичайно, це не дасть. Бо методи спаму удосконалюються, і спамери постійно знаходять нові способи обходу фільтрів. Хоча мінімізувати кількість небажаних повідомлень у ваших силах.

        

        

        

        


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ