Як правильно використовувати контактні лінзи

Микола Шарий 21.01.2022 494

Як правильно використовувати контактні лінзи – з цим питанням стикається кожен, хто вирішує змінити незручні окуляри на новий вид оптики - від дотримання правил використання цих аксесуарів залежить не тільки результат, але й здоров'я людини. Як мінімум, необережне поводження, викличе запалення органів зору. А як максимум – погіршення його гостроти. Щоб такого не відбувалося, запам'ятовуємо прості правила, як поводитися з цим видом оптичних виробів.

Види контактних лінз - Від цього параметра частково залежать правила поводження з контактними лінзами. Сьогодні на профільному ринку представлені такі види:

  • за видом виконання – сферичні, торичні, мультифокальні;
  • за типом матеріалу основи – гідрогелеві та силіконо-гідрогелеві;
  • на вигляд – прозорі, кольорові, відтінкові, карнавальні;
  • за правилом носіння – денні, гнучкі та пролонговані;
  • за терміном носіння - добові, двотижневі, місячні, квартальні, піврічні та річні.

Приміром, гідрогелеві лінзи можна носити довше, т.к. вони добре проводять повітря. Денні – не можна залишати на ніч. 

Покрокова інструкція – як правильно використовувати лінзи

Окуляри в обігу набагато простіше, але іноді саме лінзи дарують людям із проблемами зору більше можливостей. Тому, незважаючи на складність звернення, багато хто зупиняється на них. Люди доводять процес надягання, знімання та догляду за ними до автоматизму.

Перший крок – очищення рук. Без цього починати будь-які маніпуляції із лінзами заборонено. Руки потрібно вимити з милом і витерти насухо. Причому використовувати ворсисті рушники не можна. Ворс може потрапити на лінзу. Руки та обличчя перед використанням лінз рекомендується змастити кремом із жирною основою. Жінки повинні подбати про відсутність макіяжу на момент надягання.

Другий крок – дістаємо лінзи. Лінзи необхідно обережно дістати із резервуару. При цьому не можна використовувати додаткові пристрої, такі як щипці або пінцет. Контактувати з виробом можна лише кінчиком пальця, без нігтів.

Третій крок – встановлення.

  1. Тримаємо лінзу на кінчику пальця протягом 10-15 секунд, доки вона підсохне.
  2. Звертаємо увагу на її становище – допустима виключно вивернута назовні.
  3. Піднести виріб до ока та іншим пальцем відтягнути нижню повіку.
  4. Іншою рукою відтягнути верхню повіку.
  5. Встановити лінзу.
  6. Відпустити повіки.
  7. Відцентруйте аксесуар, наприклад, заплющивши очі і перемістивши її в потрібне місце, за допомогою легкого масажу повік.

Пам'ятайте, що при використанні лінз тривалого носіння потрібно завжди встановлювати їх на те око, на якому вони були встановлені спочатку. Міняти їх місцями заборонено.

Четвертий крок – зняття аксесуару. Перед процедурою знову очистити руки. Після – звернути погляд вгору. Око, яке звільнятиметься другим – закрити. Лінзу потрібно спустити вниз очі та стиснути між великим та вказівним пальцем. Залишиться лише зняти її. Потім лінзи обов'язково повинні бути поміщені в контейнер з розчином, що дезінфікує. Для обробки виробам потрібно щонайменше 4 години.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ