З «ДОБРЕ» краще і в Зеленодольській громаді, і в Царичанській

Григорій Давиденко 01.07.2024 100
З «ДОБРЕ» краще і в Зеленодольській громаді, і в Царичанській

Зеленодольська громада розвивається і стає все більш комфортною та  безпечною для життя | Зеленодольська міська територіальна громада

    Більше півтора роки тому Зеленодольська міська громада сусідила з лінією фронту зі східними варварами. Увесь день 13 червня журналісти Українського кризового медіа центру провели в ній (на фото вгорі), знайомилися із позитивним впливом співпраці тергромади та Програми DOBRE. USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність».

   Побачене в Зеленодольській громаді приємно порадувало. За словами колег, наслідки руйнувань міста російськими фашистами ще подекуди видимі, але ведеться відбудова, повертаються до життя занедбані території. Телефон очільника громади Дмитра Невеселого знає кожен житель міста-супутника Кривого Рогу, тож будь-яка несподівана ситуація «розрулюється» миттєво. Громада здійснює чимало проєктів із програмою «ДОБРЕ» та ретельно планує свій розвиток.

Вранці 14 червня медійники разом із Оксаною Якуніною, енергійною координаторкою програми DOBRE в центральних регіонах України, з півдня Січеславщини поїхали на північ області.

              Програма DOBRE діє в Україні з 2016-го

         У перерві між переїздом у Царичанську громаду керівник проєкту «ДОБРЕ» в Україні Анатолій Нагорний розповів про діяльність цієї благодійної організації платників податків США:

- Проєкт «ДОБРЕ» «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» охоплює Дніпропетровську, Запорізьку, Чернігівську, Миколаївську, усього 10 областей України. Дві найбільші мети задуму: допомогти тергромадам діяти відкрито та підзвітно жителям, сприяти активному і ефективному залученню громадян до ухвалення рішень та вироблення стратегії розвитку. Спочатку в проєктах брали участь 100 громад, в другому конкурсі - 79. Всього пройшло 4 етапи конкурсів. У Дніпропетровщині найбільше проєктів ми схвалили для Покровської, Васильківської, Зеленодольської, Царичанської громад. Умови схвалення фінансової частини проєкту - щоб ідея мала підтримку в громаді і були люди, котрі реалізовуватимуть проєкт. Ми йдемо від того, що саме потрібно конкретній громаді, яку користь принесе жителям втілення в життя того чи іншого задуму. За період із 2016-го до 2025-го на підтримку об’єднаних громад України буде спрямована 107 мільйонів доларів.

Возможно, это изображение 4 человека

     На території Царичанської ОТГ 27 - 29 червня пройшла "Школа молодого лідера Дніпровського району"

   Царичанська тергромада - ровесник «ДОБРЕ»

Царичанська об’єднана громада утворилась у 2016 році, об’єднавши Бабайківську, Прядивську, Юр’ївську, Преображенську сільські та селищну раду. Царичанка є найстарішим населеним пунктом Дніпропетровщини, перша писемна згадка про неї датована 1604 роком. Це сільськогосподарська громада із населенням більше 16 тисяч жителів, в тому числі до тисячі - внутрішньо переміщених осіб зі сходу України. Площа її території чималенька - 45, 4 тис. га, з них 38, 4 тис. га – землі сільгосппризначення, де фермери і селяни вирощують зернові культури, худобу, займаються городництвом, садівництвом, ягідництвом, бджолярством тощо.

На початку зустрічі царичанський селищний голова Геннадій Сумський повідомив:

- У нас аграрна громада, працює більше 40 комунальних закладів, 6 дитсадків, первинна і вторинна ланка медицини, яку утримуємо разом із трьома сусідніми ОТГ. Із «ДОБРЕ» ми співпрацюємо 7 років, реалізували більше 10 проєктів на понад 11 мільйонів гривень. Зараз розробляються 2 проєкти, будуємо масштабний медіацентр. Стали розвивати тему туризму, але почалася повномасштабна війна. Діє волонтерський центр, надаємо всебічну допомогу бійцям ЗСУ, де служать наші земляки. Маємо потужний рекреаційний потенціал, до якого входять річка Оріль із унікальним прибережним лісовим біорізноманіттям, заповідні урочища - Лелія і гора льодовикового походження Калитва, є залишки Української укріпленої лінії. Плануємо поширити польський досвід з розвитку туризму, бо Царичанська громада одна з найчистіших у промисловій Дніпропетровські й області. Реалізуємо девіз: «Царичанська — громада, де хочеться жити». Бюджет ОТГ складає 135 млн гривень, з них 80 мільйонів є власними коштами.

Редактори місцевих газет порушують нагальні проблеми з «Укрпоштою»,  генеральний директор Ігор Смілянський говорить про своє бачення роботи  «Укрпошти» | НСЖУ

    Замість лацюги І. Смілянського працюють... американці

    Тема розвитку медіацентру зачепила всіх присутніх — вочевидь, для цього є суспільний запит. Як повідомила учасниця прес-туру, редактор колишньої «районки» «Приорільська» Наталія Мельник, «Укрпошта» умисно згортає свою діяльність в селах. Орієнтується на пересувні відділення, в такому разі друковані ЗМІ до передплатників... гарантовано не потрапляють. Їх ніхто не доставляє за адресами, хоча кошти за це люди платять. Із колишнього накладу у 18 тисяч екземплярів у «Приорільської» тепер немає й тисячі передплатників. Журналіст із Чернігівщини Валерій Кичко наголосив:

- Недолугий проєкт «Укрпошти» про пересувні відділення розпочався якраз у Чернігівській області, кілька років тому. Ми усіляко протестували проти цієї абсурдної ідеї поштового гендиректора Ігоря Смілянського. Та ніхто, включно з попереднім і діючим «гарантами», і бровою не повів.

Дійсно, учасники Всеукраїнських нарад редакторів друкованих ЗМІ восени 2018-го і 2019-го зверталися до президентів України П. Порошенка і В. Зеленського: приберіть нарешті чужого поштовій галузі бізнесмена-барона І. Смілянського з посади, інакше він «покладе» всі газети!

    Як не прикро, так і сталося. Тобто американські платники податків через «ДОБРЕ» допомагають створити новий медіацентр в Царичанській ОТГ, а українська влада дозволяє нещадно грабувати своїх виборців І. Смілянському з майже 2-ма «лимонами» гривень дармаплати щомісяця. І дозволяє йому виганяти на вулицю досвідчених поштарок, які трудилися навіть за неповну ставку «мінімалки». Саме він фактично припиняє роботу редакцій ЗМІ, через захмарні тарифи на послуги доставки преси і... відсутність такої.

Для прикладу: більшість друкованих ЗМІ Дніпропетровської області завдяки «реформам» І. Смілянського припинили своє існування, деякі, в т. ч. «Фермер Придніпров’я», виходять в електронному форматі. У правовій державі, в умовах 11-го року жорстокої війни з терористичною державою рф, коли інформаційна складова опору ворогові є однією з найважливіших, такі дії «реформатора» визнали б як зрада та колабораціонізм. У нас це - «ефективний менеджмент»...

Царичанська громада: від амбітних планів до унікальних здобутків – Версії

Головний лікар Царичанської лікарні Світлана Погоріла знайомить учасників прес-туру з лабораторією, оснащеною за допомогою програми "ДОБРЕ"

Царичанська лікарня має тепер одну з кращих лабораторій

Учасники прес-туру відвідали колишню Царичанську районну лікарню. Її головний лікар Світлана Погоріла розповіла про і справді чималі досягнення місцевих медиків:

- Для облаштування сучасної клініко-діагностичної лабораторії КП "Царичанська центральна лікарня" програмою DOBRE і Царичанської селищної ради закуплене медичне обладнання і комп’ютерна техніка (кошти DOBRE – 710,744 тис. грн, кошти місцевого бюджету – 727,129 тис. гривень). У лабораторії виконуємо 74 найрізноманітніших досліджень, які допомагають лікарям вчасно поставити пацієнту точний діагноз.

До того ж аналізи, на які пацієнту дали електронне направлення сімейний чи лікар вторинної ланки, за протоколом лікування безкоштовні. Спасибі американським громадянам за можливість працювати в сучасних умовах!

   Цікавою і змістовною була і подорож медійників до ділового та культурного центру Царичанської ОТГ, що розташувався неподалік пам’ятника засновникам селища Гаврилу Салу і Олексію Кочерзі. Тут реалізовано три проєкти «ДОБРЕ» в різних напрямках, за якими закуплене обладнання для молодіжного центру, музею історії та бібліотеки, долучений до них і Центр надання адмінпослуг. Тепер вони знаходяться у великій будівлі на двох поверхах, під єдиним дахом. Завідувачка публічною бібліотекою Жанна Вікторівна провела змістовну екскурсію зонами «Знання» і «Молодь».

Композиция «Сало и Кочерга» стала визитной карточкой Царичанки | Днепр  вечерний - новини Дніпра - новости Днепра

   Пам'ятник засновникам Царичанки Гаврилу Салу і Олексію Кочерзі

                   Історія в найдавнішому поселенні Січеславщини

   Вона в Царичанській ОТГ настільки багатюща, що досвідченому кандидату історичних наук Анатолю Білоконю, автору чотирьох книг із минувшини Приорілля, довелося інтенсивно попрацювати, аби вкластися у відведений на ознайомлення час. Якраз по Орелі проходила межа між українцями і половцями, а пізніше між Гетьманщиною і славним Військом Запорізьким низовим. За легендою, саме на вершині Половецького валу, що тепер іменується заповідна гора Калитва, стояв відомий камінь з написом: «Прямо підеш - погибель знайдеш, направо підеш - коня втратиш, наліво підеш - одруженим бути».

Анатолій Білокінь давно намагається відтворити легендарний камінь, із написом кирилицею, що було неабияким «магнітом» Приорілля. Певно ж, після війни і до цього руки дійдуть.

     Українська укріплена лінія — витвір природи і українців

    Відвідали журналісти і пам’ятку природи національного значення — урочище Лелія. Саме тут, біля Орелі, за висновками науковців, і зупинився колись льодовик, утворивши чималі пагорби — Калитву, Глажину, Турову гору. На ній і знаходиться легендарна Лелія, або рукотворна Українська укріплена лінія. Це мережа безперервних земляних валів та ровів протяжністю 302 км, 16 фортів та редутів з гарматами, що йшли від Дніпра правим, крутим берегом Орелі.

    У Приоріллі живуть і 17 видів птахів, 27 видів жуків, 7 тварин і росте чимало рослин, занесених до Червоної книги України, за Вікіпедією. Науковці з громадськістю планували ще в 2001-му відкрити в долині Орелі, від річки Дніпро до Берестової, Національний природний парк «Орільський». Але...

    Відтоді департамент екології Дніпро ОДА та регіональний офіс водних ресурсів Дніпропетровської області «освоїли» на самій Орелі та її лівобережних притоках - Заплавці і Чаплинці - більше ста мільйонів народних гривень. Буцімто для відновлення річок, проте це їм нічогісінько, окрім зайвих гребель, не дало. Коли в США вже давно русла річок розгородили для вільного плину води, то в Україні — гатять. Досі Міндовкілля «зеленого» міністра Руслана Стрільця пнеться вгатити на Орелі 19 додаткових дамб, від Сорочиного до Царичанки, за гігантські 112 мільйонів гривень.

   А Національного природного парку «Орільський» за чверть віку (!) так і не створили. Не цікаво їм, хоча проєкт його виготовлений групою науковців Дніпра, з доцентом Вадимом Манюком на чолі, ще в 2016-му. І всі громади краю дали дозвіл на входження їхніх територій до «Орільського».

Возможно, это изображение 1 человек и байдарка

   Відтак у Дніпропетровщині катма жодного Національного парку, хоча, всі гості побачили, унікальні природа і Оріль для нього є. Ще учасники прес-туру пропливли на Орелі байдарками та покаталися на велосипедах чарівними місцями побіля Лелії.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ