ЗБАНКРУТІЛА «СОЛІДАРНІСТЬ» ПОКОЛІНЬ

За матеріалами інтернет-видань 23.02.2024 824
 

АБО ЧИ ЗМОЖЕ УКРАЇНА ВИПЛАЧУВАТИ ВЕТЕРАНАМ ГІДНІ ПЕНСІЇ

Олена КОЩЕНКО.

 
 

Уже давно для всіх є очевидним, що солідарна пенсійна система, яка діє в державі, не здатна забезпечити добробуту українців у поважному віці. Як підтримати гідний рівень життя у старості — питання, що турбує багатьох. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що 2024 року буде здійснено реформу солідарної пенсійної системи. Зокрема, у нарахуванні пенсій запровадять бальну систему. Отож готуймося до нового «покращання». Та чи розв’яже це проблеми пенсійного забезпечення?

Демографічна та економічна складові

УПРОДОВЖ 1994-2000-х в Україні налічувалося близько 14,5 млн пенсіонерів. Відтоді щороку їх кількість зменшувалась, і на початку 2022-го було зареєстровано 10,9 млн пенсіонерів, 2023-го — 10,7 млн, а нинішнього року — 10,5 млн. Про це свідчить статистика, оприлюднена на платформі для роботи з відкритими даними Опендатабот із посиланням на звітність Пенсійного фонду.

Це безпрецедентний демографічний показник! До того ж він збігається з часом упровадження пенсійної реформи, коли 2011 року жінкам почали поступово підвищувати вік виходу на пенсію. Тепер і у жінок, і у чоловіків його встановлено на рівні 60 років. Проте й тоді можна не вийти на пенсію, якщо у людини не буде необхідного трудового стажу. Цього року для призначення державою виплати ця планка піднялась до 31 року, 2025-го становитиме 32 роки. А 2028-го і жінкам, і чоловікам для призначення пенсії необхідно буде мати 35 років стажу. Тим, хто до 65 років за новими правилами на пенсію не заробив, може бути призначена державна соціальна допомога. З цієї причини з року в рік нових пенсіонерів також стає менше.

«Що не кажіть, а пенсійне безгрошів’я укорочує віку. Вже сьомий рік минає, як перебуваю на «заслуженому» відпочинку. Однак мушу працювати і ще й гарувати на городі, аби запастись на зиму власною городиною. Бо пенсія така жалюгідна, що на неї не проживеш», — написала у соцмережі співвітчизниця із Черкащини. І подібних історій-сповідей безліч.

Важко з ними не погодитись. Особливо, якщо подивитися на таку звітність ПФУ. Сьогодні кожний другий українець пенсійного віку (а точніше, таких 51,1%) живе за межею бідності, отримуючи від держави щомісячну виплату нижче 4000 грн — фактичний прожитковий мінімум. А 30% співвітчизників поважного віку і поготів одержують менш ніж 3000 грн на місяць. Можна уявити, як реагують ці люди на оптимістичні рапорти урядовців, що розмір середньої пенсії нині становить «аж» 5385 грн.

Утім, застерігають фахівці, навіть нинішні пенсійні виплати — це не «дно». І ось чому.

Ще до війни в Україні зменшувалась кількість тих, хто своїми внесками у загальну пенсійну систему мав забезпечувати виплати для пенсіонерів. За два роки повномасштабного російського вторгнення ситуація ще більш ускладнилася. Число офіційно працюючих у країні скорочується на порядок швидше, ніж число пенсіонерів. За таких умов чи буде з чого виплачувати пенсії?

До речі, як не парадоксально, але під час війни армія підтримує ще і пенсійні виплати у державі. «Нині зменшення надходжень від громадян і підприємств, які не працюють, великою мірою компенсується збільшенням надходжень від військовослужбовців, мобілізованих, які отримують грошове забезпечення. Але цей ефект не є стабільним, і після завершення війни він мине. Є підстави вважати, що співвідношення між працюючими і пенсіонерами дедалі буде тільки погіршуватися», — заявила заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак. Представниця уряду навела такі дані: до війни в нас було близько 15,7 млн офіційно зайнятих і майже 11 млн пенсіонерів, а нині це співвідношення зрівнялося. Лише за минулий рік в Україні було втрачено щонайменше 2,4 млн робочих місць. Крім того, 120 тисяч громадян набули статусу осіб з інвалідністю, тобто вони теж частково або повністю випадуть із ринку праці…

Бали замість коефіцієнтів

ЧИ Є вихід із замкненого кола солідарних пенсійних виплат? Варіантів небагато, кажуть експерти. Нове підвищення пенсійного віку або ж збільшення розміру єдиного соціального внеску є соціально вибуховими шляхами. Тим часом не раз анонсоване впровадження на додаток до солідарної ще й накопичувальної пенсійної системи так і залишилося законодавчим «довгобудом» через суперечливість багатьох положень цієї реформи та неготовність держави виступити гарантом і забезпечити дієвий контроль за грошима, які накопичуватимуться на рахунках майбутніх пенсіонерів.

У той же час багато спеціалістів критикують систему обчислення пенсій загалом, називаючи її соціально несправедливою. Мова про коефіцієнт співвідношення пенсії із зарплатою, яку людина в середньому одержувала впродовж життя. Сьогодні в Україні цей показник часто не дотягує і до 30%. А тим часом за міжнародними стандартами він має бути не менше 45%, а в розвинених європейських країнах відповідні дані сягають 80-95%, тобто пенсії фактично дорівнюють середнім зарплатам. Щоправда, аби отримувати такі пенсійні виплати, треба впродовж усього трудового життя виконувати ряд дуже жорстких фінансових умов, регулярно віддаючи чималий процент із зарплати.

Утім, в українському уряді придумали свій спосіб «осучаснення» пенсій. Для цього вже навесні при їх перерахунку замість нинішньої коефіцієнтної хочуть запровадити бальну систему. «Пенсії будуть перераховані майже всім громадянам, що вийшли на пенсію пізніше, ніж три роки від цього часу. Тому що за останні три роки пенсії більш-менш відповідали ринковій вартості. А от все, що далі, було нараховано за заниженими коефіцієнтами», — заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович. Завдяки цій реформі, стверджує представниця Кабміну, вже дуже скоро середня пенсія в Україні перевищить 6 тис. грн.

Як це загалом працюватиме? Щомісяця працевлаштовані громадяни сплачують внесок до Пенсійного фонду. Нова система передбачає, що він буде перерахований у бали відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент. Якщо ви платили внески із зарплати, яка є середньою по країні, — отримуєте 10 балів, вище середньої по країні — 11, 12 або більше, менше середньої — 8 балів. Потім ці бали щороку по-особливому перераховуватимуться у пенсію відповідно до актуальної середньої заробітної плати. Згідно із задумом урядовців, так солідарна пенсійна система буде захищена від інфляції та девальвації.

Українські пенсіонери «просто помруть»

СЛОВОМ, «солідарність» поколінь дедалі гірша. А кожне «осучаснення» пенсій обходиться у колосальні суми дотаційних видатків із державного бюджету. Так буде і цього разу, коли у нарахуванні пенсій запровадять бальну систему. Де, питається, держава візьме стільки грошей за надзвичайного дефіциту держкошторису? На це «нагорі» поки що не дали відповіді. Тим часом нинішнього року надходження соціальних внесків у ПФУ, за найоптимістичнішими прогнозами, становитимуть 60% від потреби (324 млрд грн), тож, аби мати змогу виплачувати пенсії всім людям на заслуженому відпочинку, доведеться залучити майже 226 млрд грн додаткових бюджетних асигнувань.

Вся надія на міжнародну допомогу? Вочевидь. Принаймні у січні поточного року Президент Володимир Зеленський під час візиту до Латвії зізнався, що українська влада не може самостійно у повному обсязі забезпечити пенсійні виплати. «Ми багато чого отримуємо як допомогу. Коли немає фінансування, ми можемо не дати пенсіонерам пенсію… Але це просто неможливо, бо помруть старі люди. У нас їх майже 11 мільйонів», — сказав Глава держави.

Як довго Захід даватиме нам кошти суто «на проїдання»? Зрештою, на скільки таких штучних «індексацій» їх вистачить? А що потім, після закінчення війни, коли цієї допомоги не стане, а вітчизняна економіка лежатиме в руїнах?..

За найоптимістичнішими прогнозами, цього року надходження соціальних внесків у ПФУ становитимуть 60% від потреби (324 млрд грн), тож, аби мати змогу виплачувати пенсії всім людям на заслуженому відпочинку, доведеться залучити майже 226 млрд грн додаткових бюджетних асигнувань

   Всеукраїнська газета захисту інтересів і прав селян "Сільські вісті"

 

 

 

  

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ