11 серпня - краєзнавчий похід до Старої Огріні та каменярні в Рибальському

За матеріалами інтернет-видань 08.08.2024 82
11 серпня - краєзнавчий похід до Старої Огріні та каменярні в Рибальському

Є дуже велика різниця в самостійних подорожах по стежинах свого краю і в подорожах разом з науковцями та істориками. Тому Екскурсійний Клуб "Дніпро" давно завоював добру славу та популярність серед дніпрян та гостей міста. Це не просто науково-популярні експедиції Україною та Придніпров'ям, це -  екотуризм, помножений на безцінні знання.

Два просвітники та організатори січеславського екотуризму Віктор Єкшов та Oleksander Yaroshenko, здається, знають про кожен куточок нашої багатої землі та вміють доступно донести наукові дослідження та свої висновки.
Так, цього разу  11 серпня для бажаючих організовується піший похід до Старої Огріні та каменярні в Рибальському.
За 6 годин подорожі мандрівники побувають на теренах кількох історичних селищ.
Розпочнуть з Огріні, що більш відома у наш час, як Стара Ігрень. Першим пунктом тут буде старовинна церква, автором-архітектором якої був британець Едвард Блор. Він відомий тим, що, зокрема, був придворним архітектором британської королеви і співавтором будівництва знакових об’єктів, наприклад, Букінгемського палацу, Віндзорського замку тощо. Чому він вирішив взятися за проєкт Огріньської церкви, - стане відомо екскурсантам.
Далі шлях  - до містка через річку Сусанку і до другого містка через мальовничу Ігренську затоку. Відтак, перед очима півострів з народною назвою Щемилівка, що відома з середини ХІХ ст. Тут будуть відповіді на запитання: чому зникла річка Шиянка і її рукав Старуха.
Після цього - пониззя балки Западні, де у лісовій зоні розташований гідротехнічний канал. Тут на зеленій галявині буде перепочинок і обід.
Далі за маршрутом -  мальовничі пасовиська і гаї, та величезний відвал породи Рибальської каменярні. Тут з верховини видно маштабні краєвиди на місто Дніпро.

 

"Згадаємо про історичне німецьке поселення Фішерсдорф (Рибальське) і про подальшу трагічну долю німецьких колоністів. Відтак ми підходимо до горішніх терас Рибальської каменярні, побачимо зрізи породи, гранітні скелі, величезний котлован. Саме у цьому місці фахівці-палеонтологи знаходять скам’янілі зуби доісторичної акули-мегалодона - це гігант, що мав майже 20 метрів завдовжки", - зазначається в анотації до екскурсії.

 

На щастя, в нас є краєзнавці та історики, які "читають" наше довкілля і розшифровують його історію допитливим подорожуючим.

 

ЕКСКУРСІЙНИЙ КЛУБ "ДНІПРО"

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ