15 липня - День Хрещення Руси-України

За матеріалами інтернет-видань 15.07.2024 322
15 липня - День Хрещення Руси-України

15 липня за новоюліанським календарем – день вшанування пам’яті святого рівноапостольного великого князя Володимира та відзначення епохальної події, яку він звершив під час свого правління Київською державою: ми святкуємо День Хрещення Руси-України.

 
1036 років тому ми духовно об’єдналися у православній вірі. Наші предки здійснили свій цивілізаційний вибір, обравши шлях християнських європейських держав. Прийняття Київською княжою державою християнства та утворення в результаті цієї події Київської Митрополії визначило наш подальший світоглядний і духовний шлях: наша держава, Україна-Русь, з X століття повноцінно стала частиною християнської Європи.
 
В цей день 1009 років тому в селі Берестове, поблизу Києва упокоївся великий князь Київський Володимир. Тож саме сьогодні, 15 липня, ми вшановуємо його пам՚ять як святого рівноапостольного великого князя Володимира, славного правителя давньої Київської держави, у хрещенні Василія.
35 років правив великий князь на Київському престолі: вісім перед хрещенням та двадцять сім після. Володимир був онуком рівноапостольної княгині Ольги, пам՚ять якої ми з вами нещодавно вшановували. А батьками його були князь Святослав та Малуша, ключниця, яка була при княжому дворі полонянкою. Припускають, вона була дочкою древлянського князя Мала, який був страчений княгинею Ольгою за смерть її чоловіка, князя Ігоря. Оскільки Святослав, батько Володимира, постійно перебував у військових походах, хлопця виховувала його бабуся – княгиня Ольга, яка і посіяла благодатне зерно християнської віри в душу свого онука.
Охрестився князь Володимир, згідно з літописними даними, у дорослому віці, в 987 році в завойованому ним грецькому місті-фортеці Корсуні (древній Херсонес, що в Криму). Там же він взяв шлюб з візантійською царівною-християнкою Анною. Хрещення допомогло Володимиру позбавитись не лише душевної, а і тілесної недуги, що допомогло князю всім серцем увірувати в істинного Бога.
Повернувшись до Києва, князь Володимир зібрав дванадцять своїх синів і, підготувавши їх до прийняття віри Христової, охрестив. Хрестився і весь його дім, і багато бояр. Потім князь Володимир призначив певний день всенародного хрещення для киян – влітку 988 року.
Християнство стало світлом не лише для сердець, але й для розуму народу України-Руси. Після хрещення Володимир будував храми і при них закладав школи – спершу в Києві, а згодом в інших містах. Храми, що постають на Русі, за візантійською традицією оздоблюються мозаїками та фресками. Серед найперших варто назвати новозбудований храм (988 р.) на честь святителя Василія Великого, розташований на пагорбі, де до цього стояв ідол Перуна. У 989 році на тому місці, де прийняли мученицьку смерть варяги Феодор та Іоан, відбулося закладення храму на честь Пресвятої Богородиці (Десятинного). Дуже рано на київських горах оселяються ченці-подвижники, з’являються перші монастирі. В 1011 році князь Володимир заклав будівництво собору Святої Софії Київської – нашої національної святині.
Також великою справою рівноапостольного князя, за яку він отримав всенародну любов, була милостиня і піклування про бідних, хворих, вдів та сиріт. Коли Володимир відійшов до Господа, йому було небагато років за нашими мірками – 55. Похований він був у мармуровому саркофазі в Десятинній церкві, гірко оплаканий всім народом. При князі Ярославі Мудрому (один із синів Володимира Великого) Церква вже шанувала пам’ять святого князя Володимира, просвітителя Руси.

У другій половині XIX століття в Києві на честь святого рівноапостольного князя Володимира були споруджені та освячені храм (1896 р.) і пам’ятник (1853 р.). Це той відомий нині монумент на Володимирській гірці, який зображує князя Володимира з хрестом в руці, є візитівкою Києва і одним з найстаріших скульптурних пам'ятників нашої столиці, що зберігся у практично первинному вигляді.

 

Православна Церква України 

 

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ