Стан українського агроекспорту основними видами транспорту

За матеріалами інтернет-видань 06.03.2024 392
Стан українського агроекспорту основними видами транспорту

Загальний експорт сільськогосподарської продукції автомобільним транспортом в лютому склав 375 тис. тонн, в тому числі 153 тис. тонн зернових, олійних та продуктів переробки. Експортні відвантаження через прикордонні пункти з Польщею складають лише 25% від загального автомобільного експорту. Товаропотік через пропускні пункти з Польщею залишається в межах від 1000 до 2000 тонн на добу. Більшість автомобільного експорту роззосередилась між іншими пропускними пунктами України та Європи. Ставки фрахту в напрямку Європи не зазнали змін порівняно з показниками минулого тижня. В той час вартість внутрішнього перевезення по Україні знизилася на 10%.

 

Загальний експорт зернових, олійних та продуктів переробки залізничним транспортом у лютому склав 733 тис. тонн, відносно показника 685 тис. тонн у січні. Оператори європейських вагонів знизили ставки фрахту по Європі на період березень-червень до 40% відносно ставок осені 2023 року. Так, в напрямку Італії вже можна перевезти зернові за ставкою 45-47€ за тонну, що є зниженням порівняно зі ставкою 55-60€ за тонну минулої весни 2023 року.
Основна торгова активність в Європі зосереджена на період від червня до грудня поточного року. Це створює додатковий тиск на ставки міжсезоння через брак бажаючих до перевезення в цей період.
Частка агроекспорту в європейських вагонах зростає, у той час, як українські вагони більше використовуються для внутрішнього перевезення, включаючи підвезення вантажу до "сухих портів" на кордоні з Європою.
Суттєво зменшилась кількість вагонів, які рухаються в напрямку морських портів. Середньодобова кількість вагонів, що рухаються в напрямку українських портів Чорного моря, знизилася майже на 20%, з 7140 до 5800 вагонів.
Ставки фрахту внутрішнього залізничного перевезення по Україні продовжують знижуватися до міжсезонного мінімуму.

 

Україна досягла абсолютного рекорду у відвантаженнях водним транспортом з березня 2022 року! Загальний експорт водним транспортом у лютому склав 6.4 млн. тонн. З них 5.2 млн. тонн експортували через морські порти, а 1.2 млн. тонн через річкові порти.
Очікується скорочення темпів відвантаження через порти в березні, причиною якого може стати зменшення залишків та скорочення темпів перевезення залізничним транспортом в напрямку портів.
Ставки морського фрахту знизилися до 3$ за тонну в залежності від напрямку.

 

SPIKE BROKERS

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ