Стан українського агроекспорту основними видами транспорту

Новини компаній 20.03.2024 391
Стан українського агроекспорту основними видами транспорту

Експорт сільськогосподарської продукції автомобільним транспортом станом на 18.03 склав 211 тис. тонн. Це на 44 тисячі тонн менше, ніж у лютому за аналогічний період. Повідомили в SPIKE BROKERS.
Зазначається, що основну частку експорту автомобільним транспортом у березні не змінює олія соняшникова – 35 тис. тонн, цукор – 27 тис. тонн та м'ясо птиці – 14 тис. тонн.
Спостерігається збільшення обсягів автоперевезень через кордон з Молдовою та стабільність обсягів перевезень через кордони з Угорщиною, Румунією та Словаччиною, що компенсує зниження пропускної здатності кордону з Польшею. Перехід агроринку в період міжсезоння суттєво знизив обсяг замовлень зі сторони аграріїв. Ставки фрахту внутрішнього та перевезення в напрямку Європи знизилися до 10% порівняно з минулим тижнем.

Щоденні темпи експортних відвантажень залізничним транспортом через західні кордони України в березні тримаються на рівні 313 вагонів на добу. Фіксується незначне збільшення обсягів передачі зернових вантажів на кордонах з Польщею, Словаччиною та Угорщиною, а також зменшення обсягів передачі з Румунією.
Ставки фрахту до Північної Італії з Чопу в період березень-травень вже знизилися до 45-50€ за тонну. Значне покриття попиту в Європі на найближчі 3 місяці не дозволяє трейдерам навіть за таких рівнів фрахтових ставок збільшити товаропотік через західні кордони. "Сухі порти" на західному кордоні почали знижувати комплексні ставки перевалок до рівня 15-16€ за тонну.
Темпи відвантаження в напрямку морських портів тримаються на стабільному рівні. Середньодобова кількість вагонів, що рухаються в напрямку українських портів Чорного моря, зросла з 6200 до 7288 вагонів. Середньодобовий показник вивантаження вагонів в портах Великої Одеси в березні склав 1428 вагонів на добу. Ставки фрахту внутрішнього залізничного перевезення по Україні залишаються на міжсезонному мінімумі. В той же час на період квітень-травень очікується додаткове незначне зниження ставок в напрямку портів.

За інформацією від заступника Міністра інфраструктури України Юрія Васькова, український морський коридор почав працювати цілодобово. Станом на 15.03 агроекспорт водним транспортом склав 2.9 млн тонн, порівняно з 3.2 млн. тоннами у лютому за аналогічний період.
Зменшення залишків зернових та олійних культур буде сповільнювати темпи експортних відвантажень морським транспортом в кінці сезону. Ставки морського та річкового фрахту почали знижуватися через очікуване сезонне зменшення експортних відвантажень у наступних місяцях.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ