Стан українського агроекспорту основними видами транспорту

За матеріалами інтернет-видань 03.04.2024 372
Стан українського агроекспорту основними видами транспорту

За березень 2024 року автотранспортом було експортовано 375 тис. тонн агропродукції. Це на 9 тисяч тонн більше за лютий. Повідомляє SPIKE BROKERS.
Брокери зазначають, що найбільший обсяг експорту у березні серед західних кордонів спостерігається на румунському кордоні – 114 тис. тонн та молдавському – 99 тис. тонн. Падіння майже в 3 рази спостерігається на польському кордоні – 38 тис. тонн, у порівнянні з 91 тис. тоннами у лютому та 104 тис. тоннами у січні.
Вартість перевезення в напрямку Італії та Болгарії зросла від 10 до 30€ за тонну через відсутність зворотнього вантажу та можливості оптимізації витрат. У той же час, ставка фрахту на Німеччину знизилася майже на 15€ за тонну транспортуванням зерновозами. Ставки фрахту внутрішнього перевезення залишилися без змін.




Протягом березня обсяги передачі зерна на західних кордонах скоротилися - до 307 вагонів на добу. Середньодобова передача вагонів на кордонах Польщі склала - 78,26 вагонів на добу, Румунії - 67,58 вагонів на добу, Словаччині - 41,26 вагонів на добу, а в Угорщині - 35,55 вагонів на добу.
Ставки фрахту євровагонами по Європі залишаються під тиском через відсутність об'ємів для перевезення.
У напрямку чорноморських портів середньодобовий показник вивантаження вагонів в портах склав - 1368 вагонів за добу; за тиждень цей показник знизився на -45 вагонів на добу або -3,18%. Протягом останнього тижня зросла кількість вагонів із зерном, що рухаються в напрямку портів Великої Одеси (зростання з 7063 вагонів до 7803 вагонів). Черга в напрямку порту Ізмаїл зменшилась з 640 вагонів до 623 вагонів. Середньодобовий показник вивантаження вагонів з зерном в порту Ізмаїл складає - 100 вагонів на добу; за тиждень цей показник зменшився на -2 вагони на добу або на -1,96%.




Україна експортувала 87% всього агроекспорту водним транспортом в березні 2024 року. Загальний показник експорту водним транспортом у березні склав 6,1 млн. тонн, порівняно з 6,4 млн. тоннами у лютому та 5,5 млн. тоннами у січні. В тому числі, березневий експорт морем склав 5 млн. тонн, а річкою було експортовано 1,1 млн. тонн.
Часті обстріли з боку агресора півдня України суттєво впливають на ефективність роботи портової інфраструктури.
Річковий флот Дунаю дозволяє доставляти агропродукцію річкою не тільки до Констанци (Румунія) та Болгарії, а й на ринки Угорщини, Австрії та Німеччини. Ставки фрахту морем та річкою знизилися на 1-3$ за тонну.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ