19 вересня - Михайлове Чудо

За матеріалами інтернет-видань 19.09.2022 469
19 вересня - Михайлове Чудо

19 вересня Церква згадує чудо архістратига Михаїла в Хонах. Як Михайлове Чудо сталося, пише Дніпровська єпархія Православної Церкви України.
Зазначається, що у Фрігії, недалеко від міста Ієраполя, в місцевості, званої Херотопа, знаходився храм в ім'я Архістратига Михаїла. Біля храму було цілюще джерело. Храм цей був споруджений одним з жителів міста Лаодикії в подяку Богу і святому Архістратигу Михаїлу за зцілення його німої дочки водою джерела.
 Архістратиг Михаїл, з'явившись в сонному баченні батькові дівичинки, ще не просвіченому святим Хрещенням, відкрив йому, що його дочка отримає дар мови, випивши води з джерела. Дівиця дійсно отримала при джерелі зцілення і почала говорити. Після цього чуда батько з дочкою і все його сімейство охрестилися, і вдячний батько спорудив храм на честь святого Архістратига Михаїла.
До джерела стали приходити за зціленням не тільки християни, але і язичники; багато з язичників відрікалися від ідолів і наверталися до віри в Христа. У храмі святого Архистратига Михаїла впродовж 60 років виконував пономарське служіння благочестивий Архип. Проповіддю про Христа і прикладом свого богоугодного життя він багатьох язичників приводив до віри в Христа.
У своєму озлобленні на християн взагалі, і в першу чергу на Архипа, який ніколи не виходив із храму і був зразковим служителем Христовим, язичники задумали знищити храм і одночасно погубити Архипа. Для цього вони поєднали в одне русло дві гірські річки і направили їх на храм. Святий Архип щиро молився Архістратигу Михаїлу про запобігання лиха. За його молитвою біля храму з'явився Архістратиг Михаїл, який ударом свого жезла відкрив в горі широку розколину і повелів спрямуватися в неї водам вируючого потоку. Таким чином храм залишився неушкодженим.
Побачивши таке дивне чудо, язичники в страху тікали, а святий Архип і присутні християни прославили Бога і дякували святому Архистратигу Михаїлу за допомогу. Місце ж, де сталося диво, отримало назву Хони, що означає "отвір", "розколина", - йдеться у повідомленні.




У народі цей день називали стрaшним святом: якщо порушити традиції і проявити неповагу до Святого Михайла, то покaрання наставало в той же день.
Літні люди знають, що на Михайлове Чудо суворо заборонено працювати. Тих, хто не вірить в це повір’я, і йде в цей день працювати, чекають неприємні сюрпризи. Зокрема, ламаються інструменти, робота не йде на лад і навіть можна отримати трaвму.
Українська письменниця Марія Влад у своїй етнологічній книзі «Стрітеннє»" про Михайлове Чудо пише так:
 

" 19.IX — дуже пригікчливе свято; хто робить цего дня, того чудо-причка не мине. Ще бабка застерігала цього дня ні з ким не сваритися, уникати прокльонів, бо так станеться".
 

Хай Михайлів День допоможе українцям позбавитися ворогів раз і назавжди!


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ