6 серпня 1945 року ядерна зброя вперше використана у Хіросімі

За матеріалами інтернет-видань 06.08.2023 323
6 серпня 1945 року ядерна зброя вперше використана у Хіросімі
Сьогодні - Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї або День Хіросіми.
6 серпня 1945 року в ході Другої світової війни ядерну зброю вперше використали поза межами полігонів. Збройні сили США скинули на японське місто Хіросіма атомну бомбу "Малюк", а 9 серпня 1945 року на Нагасакі - бомбу "Товстун".
 
Від потужного світлового випромінювання загинули усі люди, які були на відстані 500 метрів від епіцентру вибуху. Їхня шкіра обвуглилась, а волога, що була в тілі, випарувалась. Чорна грибоподібна хмара з пилом і грунтом, підняті в повітря ударною хвилею, повністю закрили сонце. Місто поглинула пітьма... Впродовж наступних 7 днів 90% мешканців міста, обпалені в радіусі 1 км від епіцентру вибуху, загинули. Загалом миттєво від вибухів загинуло 70 000 мешканців Хіросіми та 60 000 мешканців Нагасакі. В цілому від наслідків атомного вибуху загинуло від 237 тисяч до пів мільйона японців.
Військово-політична мета була досягнута: 2 вересня 1945 року Японія підписала акт про капітуляцію, що ознаменувало завершення Другої світової війни.
Однак сліди від вибухів досі залишаються болючими ранами для Японії. Вона докорінно переглянула свою військову концепцію, проголосила себе вільною від ядерної зброї. А серед науковців та політиків світу досі точаться дискусії про вплив ядерного бомбардування на хід війни, його доцільність, моральні аспекти.
 
У Парку миру в Хіросімі встановлений монумент, присвячений жертвам американського бомбардування з написом: "Спіть спокійно, помилка не повториться". Та особливо зворушливим є пам'ятник на бульварі Миру у центрі міста. В скульптурі втілено образ вчительки, яка тримає на руках мертвого учня. Вона присвячена дітям Хіросіми, загиблим 6 серпня 1945 року. На пам'ятнику викарбувані імена 885 учнів та 146 вчителів, що загинули в той день. А також напис: "Ми не повинні допустити третього атомного бомбардування".
 
 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ