А ТИМ ЧАСОМ ДНІПРО ЗНИЩУЮТЬ СВАВІЛЬНО, СВІДОМО І БЕЗКАРНО

Микола Ясень 02.10.2023 315

               ХТО Ж ЗАХИСТИТЬ І НАВІТЬ УЖЕ ПОРЯТУЄ ГОЛОВНУ РІЧКУ УКРАЇНИ?

3 липня – свято головної річки України - Дніпра • Новий Чернігів

Уже кілька років поспіль поряд ще недавно з неповторною та мальовничою косою на Дніпрі - це в межах 5 та 6 житлових масивів Перемога - якісь маловвідомі ділки створюють так звану ніби виняткову зону спортивно-парусного якхт-клубу "Січ". А наспраді вздовж і впоперек городять Славутич "перешийками" і чимось ще на них схожим, щоб зводити тут іяби як на воді всілякі кемпінги та споруди, переважно розважального призначення. Поселили і усіляку живність для втіхи відвідувачів.Ось тільки усі закладені уже більше, ніж стометрові "новотворення", це ніщо інше, як залишки старих знесених у Дніпрі будівель, себто бита цегла і битий залізобетон, брили цементних фрагментів, шматки смоли, бітуму і так далі, і тому подібне. Як гадаєте, це не шкодить Дніпру та тутешньому довкіллю? Звісна річ, що шкодить. Більше того - засмічує й забруднює річку на доволі чималій її акваторії. Щоб не бути голослівним та однобоким, зацитуємо публікацію, котра днями появилася на дному з сайтів місцеви соціальних мереж. Отже читаємо:

 "Дніпро на Набережній Перемоги засипають будівельним сміттям.  В результаті вода тут стала смарагдового кольору з консистенцією, як в олійної фарби. Крім того, з`явилися насипи будівельного мотлоху. Про це розповів адвокат ГО “Платформа Громадський контроль” Василь Підлужний, передає Відкритий. За словами юриста, насипи будівельного сміття у річці Дніпро, створюють перешкоди для руху води. “Є таке поняття, як Смарагдова мережа. Це є мережею територій особливого природоохоронного значення, яка повинна захищатись від антропогенного впливу. А ще є чиновники та правоохоронці, які роками не бачать засипання річки самоскидами з продуктами від будівництва”, – зазначає у своєму дописі Підлужний. У результаті, колись чудова зелена зона коси на Перемозі, перетворюється на страхітливе болото з поганим запахом, додав адвокат. Підлужний також показав документ Регіонального офісу водних ресурсів. В ньому вказується на грубе порушення законодавства через неналежне використання територій природоохоронного значення. У червні за поданням активістів правоохоронці почали розслідування щодо насипів сміття у річці та будівництво незаконних споруджень на землях водного фонду. Тоді Підлужний заявляв, що  роботи проводить ГО “Дніпровський спортивно-парусний яхт-клуб “Січ”, не маючи жодних чинних дозвільних документів. Третій апеляційний адміністративний суд Дніпра давно скасував рішення міськради, яке надавало на це дозвіл"

   Але гадаєте, що губителів дніпровської природи це зупинило? Ніскільки! Навпаки, вони твердили і продовжують твердити, наче облагороджують наш диво-Славутич, створють ледве не райський - розкішний та благодатний - куточок на рівні заповідної зони чи розважально-паркової або й туристично-принадної території, якої досі ніде на Дніпрі немає, а рівних якій мовляв і не буде. Хоч тим часом ще й псують, знищують не лише окремо взяту знамениту дніпровську косу, але заодно і тутешній гребний канал, який за радянських часів вважався, якщо хочете знати, чи не найкращим в тодішньому Союзі. Сьогодні ж твердження адвоката-активіста громадського руху Василя Підлужного про те, що Дніпро тут "перетворюється на страхітливе болото з поганим запахом" уже й не відповідає дійсності. Бо у дійсності Дніпро поблизу коси гребного каналу уже перетворився на смердючу багнюку, яка дурно скоріше тхне, ніж пахне.

І рцч то в тім, що це відбувається та коїться справді тривалий час, а головне, що на очах місцевих правоохоронців та керманичів і чиновників міської самоврядної влади, і ніхто не те що пальцем не свариться, а всі до одного мовчать, як гнилої наразі дніпровської води у свої роти набрали. Чи з яких інших причин, виникає закономірне і резонне запитання, ніто ніяк не покладе край настільки відвертому безчинству?


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ