Адвокати полковника Червінського вимагають доступу до матеріалів слідства

За матеріалами інтернет-видань 17.06.2024 336
 

   У п’ятницю, 14 червня, у Кіровоградському райсуді продовжили підготовче засідання по обвинуваченню контррозвідника Романа Червінського у перевищенні повноважень у справі, пов’язаній із обстрілом аеродрому Канатове у 2022 році. 

Під час засідання сторона захисту клопотала про доступ до матеріалів слідства, а сторона обвинувачення — про судовий розгляд у закритому режимі. 

   У чому обвинувачують Романа Червінського 

   Романа Червінського обвинувачують, що він не погодив зі Службою безпеки України дії під час спецоперації з вербування російського пілота, який мав пригнати ворожий літак до України. Слідство пов’язує це обвинувачення з тим, що росіяни обстріляли ракетами «Калібр» аеродром «Канатове» у Кропивницькому район 23 липня 2022 року. Тоді внаслідок обстрілу загинули троє людей, 19 зазнали поранень. За версією обвинувачення, цей обстріл пов’язаний з невдалими рішеннями під час проведення спецоперації.

   Сам Роман Червінський стверджує, що спецоперацію проводило власне СБУ, а до нього звернулися як до контррозвідника на останньому етапі, і що він жодних команд нікому не давав.

   Підозру контррозвіднику оголосили у квітні 2023 року. З того часу Роман Червінський перебуває під арештом без права застави: спочатку у київському СІЗО, а тепер — у Кропивницькому слідчому ізоляторі. 

   Про готовність взяти на поруки Романа Червінського оголосили десятки людей. Його адвокат Костянтин Глоба заявив про готовність внести 2 мільйони гривень застави. Також перед судом виступив безпосередній командир Романа Червінського на той час, коли проводилася спецоперація. 

Проте суд 6 червня ухвалив продовжити арешт Роману Червінському без права на заставу.

    Що не так з обвинувальним актом

   У п’ятницю, 14 червня, у Кіровоградському районному суді продовжили підготовче судове засідання. 

Розгляд продовжили та ж колегія суддів — Ігор Гершкул, Ірина Бойко та Олександр Квітка. 

Судді Олександр Квітка, Ігор Гершкул (в центрі), Ірина Бойко

   Засідання почалося з клопотань щодо потерпілих. Нагадаємо, що у справі заявлені 17 потерпілих, які постраждали внаслідок російського обстрілу аеродрому «Канатове». На попередніх засіданнях Роман Червінський зазначав, що щодо постраждалих раніше провели службове розслідування. Воно показало, що постраждалі самі винні в ушкодженнях і травмах, яких зазнали. Адже перед обстрілом «Канатового» була оголошена повітряна тривога, і всі присутні на аеродромі мали пройти в укриття. Постраждали ж ті, хто в укриття не пішов.

Сторона захисту також неодноразово вказувала, що причинно-наслідкових зв’язків між проведеною спецоперацією та черговим обстрілом зі сторони росії аеродрому у Кропивницькому районі немає. Тому люди, які постраждали внаслідок обстрілу, не можуть бути представлені як сторона у цій справі. 

   Захисник Андрій Йосипов зауважив, що не всі потерпілі представлені особисто чи захисниками під час засідання, хоча всі були відповідним чином попереджені про засідання 

   «Деякі дали заяви про розгляд без їхньої участі, представники деяких тут є. Проте не всі. Тому клопочу стягнути штраф з людей, яких обвинувачення визнали як потерпілих, які не з’явилися, у розмірі 0,5 прожиткового мінімуму. Може це спонукатиме їх брати участь у засіданні, стороною якого вони заявлені», — сказав адвокат. 

Адвокат Андрій Йосипов під час виступу у Кіровоградському районному суді

Роман Червінський додав, що два місяці вже тривають засідання, проте жоден потерпілий так і не виступив.

   Адвокат Андрія Дайнека, який у справі представлений як потерпілий, клопотав про відгук обвинувального акту. Юрист зауважив, що в обвинуваченні вказано, що він отримав легкі тілесні, а потім незрозуміло звідки сума збитків на понад мільярд гривень. Жодних процесуальних експертиз про визначення тяжкості пошкоджень у Дайнеко не проводили, розмір шкоди не встановили. Хоча це обов’язок прокурора за процесуальним кодексом. 

   «Така сума не визначена і щодо всіх інших потерпілих, лише якась загальна сума у понад мільярд гривень. Це вказує, що сторона обвинувачення залучила таку кількість потерпілих задля формальності і збільшення об’єму обвинувачення. Це і є процесуальним тиском. Тому розгляд справи за таким обвинуваченням неможливий. Вважаємо, що слід повернути обвинувальний акт», — оголосив клопотання він. 

Сторона захисту вказала і на інші недоліки в обвинувальному акті. Наприклад, що метою вчинення злочину Червінським є «заволодіння російським літаком», хоча це мета спецоперації, а не злочину. 

   Після суддя спробував обмежити виступ адвоката обвинуваченого, що присутні слухачі зустріли вигуками «ви не маєте права!» і «ганьба!». У відповідь колегія суддів оголосили перерву на 10 хвилин. 

   Вже після перерви сторона захисту змогла завершити виступ. Андрій Йосипов зауважив, що кому з потерпілих і в якому розмірі завдано шкоди (матеріальної чи моральної) — прокуратурою не визначено. 

   «Деякі заявлені потерпілими люди не допитані в якості потерпілих, навіть не писали заяви про це — тобто вони незрозуміло як взагалі визначені такими», — зауважив юрист.

   Роман Червінський вказав, що в експертизі вказано, що 23 липня 2022 року «Канатове» обстріляли шістьма ракетами «Калібр». Стільки ж ракет росіяни випустили по цьому аеродрому за півтора місяці до цього. 

   «А вже прокурор пише, що обстріляли вісьмома “Калібрами” і збільшення кількості начебто свідчить про провину. Але ж шість ракет було, це доведено. Ось такі обґрунтування у прокурора», — сказав він. 

   Клопотання щодо експертиз та закритості суду 

   Іншим клопотанням захисту було витребування матеріалів досудового розслідування. Адвокати Романа Червінського вимагали надати їм  документи щодо того, які розшукові і процесуальні дії здійснили, які експертизи призначили та провели, їхні результати. Протоколи обшуків, речових доказів тощо. 

   «Прокурор і слідчий матеріали для ознайомлення нам не надають. Через суд ми вимагаємо цього, а прокурор заявляє, що ми маємо написати перелік реквізитів цих документів. На 5 адвокатських запитів відповіді — нуль», — підкреслив Андрій Йосипов. 

Весь час, поки адвокат обвинуваченого оголошував та обґрунтовував клопотання щодо того, які саме дані витребовує сторона захисту, суддя Ігор Гершкул подекуди підганяв його та просив «казати тезисно» і «переходити до наступного клопотання».

   «Я подав адвокатські запити у правоохоронні органи, щоб дізнатися, чи є хтось з колегії суддів фігурантами кримінальних проваджень чи проведення процесуальних дій. А також до Вищої ради правосуддя, чи є заяви про тиск на суддів від правоохоронних органів. Я впевнений, що на вас СБУ чинить тиск», — додав Андрій Йосипов. 

Сам Роман Червінський додав, що прокурор документи, які «не підходить» у цій справі, підкріплює до іншого провадження. 

«Вам передали реєстр матеріалів? Допити ключових військових вилучили з матеріалів справи. У підозрі вони є, а в обвинуваченні вони десь зникли. Ось це і є фальсифікація», — сказав обвинувачений. 

   Прокурор Віктор Кобець озвучив клопотання, щоб засідання під час розгляду по суті були закритими, тобто проводилися без участі журналістів та вільних слухачів. 

Прокурор Віктор Кобець

Двоє адвокатів, які представляли інтереси деяких потерпілих, погодилися на закрите засідання.

«Ви ж не знайомилися з таємними документами справи. То як ви можете вирішувати, чи має бути закрите засідання чи відкрите?», — звернувся до них Роман Червінський. 

   Прокурор Віктор Кобець попросив відкласти засідання і дати йому два дні на ознайомлення з клопотаннями захисту.«Перенести засідання на 20 червня», — озвучив рішення колегії суддя Ігор Гершкул.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ