Аграрії не поспішають продавати насіння соняшника, чекаючи ще більших цін

За матеріалами інтернет-видань 20.10.2024 78
Аграрії не поспішають продавати насіння соняшника, чекаючи ще більших цін


За повідомленням SPIKE BROKERS,  USDA у своєму жовтневому звіті скоротив прогноз виробництва кукурудзи в Україні в порівнянні з вересневим звітом на 1 млн тонн до 26.2 млн тонн, сої на 0,2 млн тонн до 6,6 млн тонн. У свою чергу, експерти підвищили очікування щодо виробництва пшениці на 0.6 млн тонн до 22.9 млн тонн.

Станом на 17.10 в Україні зібрано пізніх культур: соняшник - 9.28 млн тонн (з 91% площ), соя - 5.187 млн тонн (з 88% площ), кукурудза - 13.187 млн тонн (з 59% площ).

Експорт з України зернових, олійних культур та продуктів їх переробки за 15 днів жовтня склав: кукурудза - 861 тис. тонн, пшениця - 921 тис. тонн, ячмінь - 307 тис. тонн, соя - 308 тис. тонн, ріпак - 292 тис. тонн, соняшник – 16 тис. тонн, соняшникова олія - 265 тис. тонн, соєва олія - 18 тис. тонн, макуха - 188 тис. тонн.

 

 Європа
 За період з 01.07 по 14.10 імпорт кукурудзи в ЄС досяг 5.7 млн тонн, що на 6% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Частка України у загальному імпорті склала 48.7% (у порівнянні з 42.3% минулого року). США наростила експорт до ЄС більше, ніж в 10 разів і її частка наразі становить 18.7%. Загальна частка бразильської та американської кукурудзи становить 35.6%.

 КУКУРУДЗА
Світові ціни на кукурудзу на цьому тижні знижувалися. Факторами цього стали швидкі темпи збору зернової культури в США та покращення погодних умов у Бразилії, які мають пришвидшити темпи посівної кукурудзи.
Ціни на кукурудзу в Україні на цьому тижні знижувалися досягнувши майже пікових рівнів осіннього періоду. Це було пов’язано зі збільшенням пропозиції на ринку через високі темпи збору кукурудзи та зниження цін на зерно в світі.
Збиральна кампанія зернової культури в Україні просувається хорошими темпами.
 ПШЕНИЦЯ
Станом на 14.10 в Україні було посіяно 3 349 тис. га озимої пшениці, що складає 75% від загального прогнозу посіву.
Ціни на фуражну пшеницю у напрямку портів Дунаю та Великої Води знижувалися. У свою чергу ціни на продовольчу пшеницю здебільшого залишалися без суттєвих змін.
Експорт пшениці за першу половину жовтня знизився до 1.08 млн т, що на 9,5% менше за аналогічний період вересня.
 СОНЯШНИК
Ціни на соняшник продовжують зростати через високий попит від переробних заводів та невисоку пропозицію з боку виробників. Аграрії не поспішають продавати великі об’єми олійної культури, чекаючи ще більших цін. Переробні заводи вже готові платити за соняшник при базовому вмісті олії 46% – 520-525$ без ПДВ з доставкою, в залежності від тоннажу. Це щонайменше на 10$ більше в порівнянні з ціною минулого тижня. Соняшникова олія в портах Одеси за тиждень зросла близько на 40$ в порівнянні з цінами минулого тижня.

 СОЯ
Швидкі темпи збору соєвих бобів в США і Україні, а також висока пропозиція бразильської сої продовжує давити на світовий ринок. В Україні внутрішні ціни також перебувають під тиском та знижуються.

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ