Бджолам переривають квіткові електричні сигнали добрива для землі

За матеріалами інтернет-видань 18.11.2022 281
Бджолам переривають квіткові електричні сигнали добрива для землі

Як зазначають наукові дослідження, бджоли зчитують різні сигнали квітів, з яких можна збирати нектар, з яких - ні. Вони орієнтуються, крім запаху і кольору, на електричне поле навколо квітки. Про це пише Пасіка День за Днем.
Зазначається, що ці крихітні електричні поля утворюються через дисбаланс заряду між землею та атмосферою.  Це унікальні властивості  кожного виду, залежно від відстані рослини від землі, форми квіток та інших особливостей. Тобто квіти використовують електричні поля як додатковий засіб для свого піару.
Електричні поля навколо квітів  змінються через обприскування рослин хімічними спреями з добривами та пестицидами. У часі такі зміни можуть тривати  до 25 хвилин, що набагато довше, ніж коливання, спричинені природними явищами, такими як, наприклад, вітер. Про це йдеться у журналі PNAS Nexus, де опубліковані нові дослідження вчених.

«Добрива є джерелом «шуму» для бджіл, які намагаються виявити квіткові електричні сигнали. Що робить це дослідження важливим? Це перший відомий приклад антропогенного «шуму», що впливає на електричне почуття наземних тварин. Це дуже схоже на шум моторного човна, який заважає рибам виявляти своїх хижаків. Або на штучне світло вночі, яке збиває з пантелику метеликів. Або уявіть ситуацію: ви заходите до супермаркету і не можете відрізнити помідори від яблук, які тільки недавно обробили якоюсь речовиною, щоб вони довше зберігали свою свіжість», - поділився подробицями дослідження Сем Інгланд із Брістольської школи біологічних наук.

Такий «шум» можуть створювати й інші наночастинки, що переносяться повітрям, такі як вихлопні гази, пластиковий пил і вірусні частинки.

«Це розширює наше розуміння багатогранних способів, якими діяльність людини негативно впливає на світ природи. Результати можуть здаватися досить обтяжливими, але ми сподіваємося, що це дозволить нам винайти і впровадити рішення для запобігання несприятливому впливу цих хімічних речовин на бджіл», - підсумував учасник досліджень доктор Еллард Хантінг.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ