Більш ніж актуально: як економити на добривах?

Микола Ясень 17.08.2022 421

Прогнози щодо врожаю пшениці в Україні залишаються рекордними – Agritel

Не важко зрозуміти, з яких мотивів компанія БТУ-ЦЕНТР цими днями зібрала і провела «Круглий стіл» для усіх аграрних виробників, агрономів та власників сільгосппідприємств, а чи не в першу чергу для фермерів на тему «Як працювати без добрив: економіка, урожайність і розвиток». Власне, розмова відбулася в руслі підготовки уже до цьогорічної осінньої посівної кампанії, коли стрімко зростають ціни на мінеральні добрива, а коштів то катма, дійсно як кіт наплакав.

Тим паче, що на цей рахунок геть сутужно стало в умовах війни, і як не крути, той же озимий клин закласти і виростити з внесенням у звичних в останні роки обсягах гранул родючості явно не вдасться. А головний агроном згаданої компанії БТУ-ЦЕНТР Олександр Ростоцький на повен голос і заявив, що «за умов грамотного і ретельного використання деструкторів-поліпшувачів грунтів, а також препаратів-мобілізаторів та фіксаторів азоту, калію та фосфору з майже нерозчинних сполук у землях цілком можна підвищити ефективність вирощування сільгоспкультур і достоту заощадити на добривах без втрат для їхньої врожайності». Ми процитували спеціаліста дослівно, оскільки він ще й додав, що слів своїх на вітер не кидає. Отож мовляв шкірка варта вичинки.

Хоч зі свого боку начальник науково-дослідного відділу компанії Kemel Group Максим Журба, поділившись власним досвідом наразі п’ятилітнього застосування деструкторів (тобто препаратів, котрі сприяють прискоренню розкладання рослинних решток у землі, а воднораз і пригніченню збудників усіляких шкідників та захворювань рослин), знайшов за потрібне і зауважити, що «неодмінно треба враховувати агрохімічні показники грунтів, точно знати, якого типу вони у вас, скільки в них гумусу та органічних речовин, скільки того ж азоту або калію чи фосфору і у яких нарешті вони формах у конкретному грунті переважають». Все це, додав Максим Журба, суттєво буде впливати на обрання варіанту «природного оздоровлення родючості грунтів». А заступник директора з технологій рослинництва ТОВ «Укрпромінвест» Максим Комок привернув увагу до того, що «деструктори допомагають знешкоджувати й фітопатогени». Тобто численні мікроорганізми у землі, які сприяють хворобам рослин, причому в першу чергу сільськогосподарських.

Так чи інак, а в цьогорічних умовах «гра» справді варта свічок. Тому «Фермер Придніпоов'я» радить прислухатися до рекомендацій, які лунали на «Круглому столі» в дискусії, як ефективно господарювати і без надмірного, а точніше ощадливого використання мінеральних добрив. Як на нас, це наука, котра не завадить і дійсно стане зараз багатьом хліборобам у нагоді.

                                                                   


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ