«Бізнес буде тим, хто заплатить за цей військовий бенкет»

За матеріалами інтернет-видань 30.05.2024 307
«Бізнес буде тим, хто заплатить за цей військовий бенкет»
Юрій Ніколов, журналіст видання NashiGroshi, пише, як на росії піднімаються податки для продовження фінансування війни в Україні.
 
"Це краще знати, ніж не знати. Бо у нас зараз все популярнішою стає думка, що ось-ось і щось магічєскє примусить Путєна до миру. Ось він же сам заговорив про поновлення переговорів. Ось вже…
Друзі, схоже що ні. Путєн справді грає в довгу. Схоже, він вірить у свою біологічну виживаємість як людини і акели. Що він активно поживе в топі ще років 10-20 (успіхи медицини, охорона, отетовсьо). Він задушив заколот Вагнера, чеченці не сміють бурлить, чекісти під ногтьом, олігархи змирились, плебеї задоволені. В общім, у рашистських еліт є розуміння неминучості. І це розуміння дозволяє Путєну закручувать гайки всередині країни. Тепер через підйом податків для продовження фінансування війни. Не миру.
На жаль.
Росія підвищує податок на прибуток для багатих, щоб оплатити війну в Україні
Росія планує різко підвищити податки на багатих людей і компанії, щоб наповнити державну казну і профінансувати те, що вона вважає тривалою війною в Україні.
Урядова комісія в середу схвалила план Міністерства фінансів щодо запровадження нового прогресивного прибуткового податку, а також підвищення ставок корпоративного податку. Очікується, що запропоновані зміни, які набудуть чинності з наступного року, принесуть додаткові 2,6 трильйона рублів, або близько 29 мільярдів доларів.
Поправки, які представляють собою найбільший за останні роки перегляд російської податкової системи, є ознакою ставки президента Владіміра Путіна на затяжну і дорогу війну і його постійних зусиль, спрямованих на те, щоб пристосувати суспільство і економіку до військових зусиль.
Підвищення призначене для фінансування стрімко зростаючих державних витрат на війну, яка трансформувала російську економіку за останні два роки. Витрати на війну дали поштовх економічному зростанню: заводи працюють цілодобово, виробляючи артилерійські снаряди і танки, а зарплати підвищуються, щоб залучити персонал.
"Враховуючи шалені витрати на військово-промисловий комплекс, уряд не може покладатися виключно на експорт ресурсів", - сказав Ерік Мейерссон, головний стратег з ринків, що розвиваються, шведського банку SEB.
Підвищуючи податки, уряд повинен знайти баланс між пошуком нових джерел фінансування війни і не збільшити фінансовий тягар для більшості росіян.
Наразі в Росії діє фіксований податок у розмірі 13% для більшості громадян, а деякі особи з високими доходами сплачують 15%, що є значно меншим податковим тягарем, ніж у США чи Європі. Згідно із запропонованими змінами, нові ставки будуть варіюватися від нинішніх 13% для тих, хто заробляє до 27 000 доларів на рік, до 22% для тих, хто заробляє понад 560 000 доларів. За даними постачальника даних CEIC, дохід на душу населення становить близько $7 100.
Військові витрати Росії вже перевищують 6% валового внутрішнього продукту, наближаючись до рівня, досягнутого Радянським Союзом у розпал холодної війни у 1980-х роках. Раніше цього місяця Путін призначив макроекономіста Андрія Бєлоусова міністром оборони, підкресливши тим самим, наскільки війна стала центральним елементом російської економічної парадигми.
Однак вливання цих грошей у війну спричинило тиск на державні фінанси. За перші чотири місяці цього року дефіцит федерального бюджету зріс до 16,6 мільярдів доларів, майже досягнувши прогнозованого урядом дефіциту на весь рік.
Москва залатала діру, використавши свій фонд "на чорний день", сформований переважно з доходів від продажу нафти, і випустивши більше боргових зобов'язань. Вартість фонду впала до 139 мільярдів доларів порівняно з приблизно 180 мільярдами доларів до війни.
Економісти кажуть, що Росія поки що може продовжувати фінансувати війну, оскільки ціни на нафту залишаються високими, а Москва знайшла способи обходити західні санкції. Але податкові поправки є визнанням того, що військові зусилля можуть стати нежиттєздатними, якщо конфлікт затягнеться надовго.
Пам'ятаючи про потенційні соціальні заворушення, Кремль намагається захистити населення країни від наслідків війни, впроваджуючи різні субсидії та соціальні програми від початку свого вторгнення в Україну в лютому 2022 року.
Солдати, які воюють в Україні, а також малозабезпечені сім'ї з дітьми отримають винятки з підвищення податків, заявило міністерство фінансів. Загалом податкові зміни торкнуться близько двох мільйонів людей з 64-мільйонного працездатного населення Росії, заявили в міністерстві.
Для бізнесу уряд планує підвищити податок на прибуток до 25% з 20%. Запропоновані податкові поправки також включають підвищення податків для виробників добрив і залізної руди. Після початку війни Росія запровадила податок на надприбутки компаній.
"Це, безумовно, підвищення податків, пов'язане з війною, - сказала Олександра Прокопенко, науковий співробітник аналітичного центру "Карнегі Росія-Євразія" і колишній співробітник російського центрального банку. "Бізнес буде тим, хто заплатить за цей військовий бенкет".
Війна посилила економічні дисбаланси і підірвала довгостроковий потенціал зростання Росії. Уперто висока інфляція, майже 8% у квітні, приблизно вдвічі перевищує цільовий показник центрального банку. Держава має дефіцит бюджету, а нестача робочої сили стала хронічною проблемою, оскільки бізнес конкурує за працівників з військовими виробниками. Санкції, тим часом, обмежили доступ Росії до імпортних товарів і підвищили вартість їхнього придбання".

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ