Чи продає Україна електрику за кордон

За матеріалами інтернет-видань 27.06.2024 302
Чи продає Україна електрику за кордон

Чи продає Україна електрику за кордон, коли всередині діють графіки відключень?
Про це hromadskе записало інтерв'ю з  головою правління НЕК «Укренерго» Володимиром Кудрицьким.

  - З дослідження ExPro Consulting зрозуміло, що Україна припинила експорт електроенергії 12 травня — за трохи більш як тиждень до початку відключень електрики. Чи варто було зробити це раніше?

 - Ні, не варто було. У нас були періоди профіциту, тобто надлишку електроенергії в системі. Електроенергію неможливо зберігати — її треба споживати в момент виробництва.

У такі періоди є три варіанти дій: зупиняти електростанції, які працюють на відновлюваних джерелах енергії, знижувати потужність атомних станцій або експортувати надлишки за кордон. Враховуючи, що за обмеження виробництва електроенергії, виробленої на сонячних і вітрових електростанцій, ми як оператор платимо, а зупинка атомних станцій економічно невигідна, експорт надлишкової електроенергії був найбільш розумним рішенням.

Тому коли виробництво електроенергії перевищувало внутрішнє споживання, українські компанії експортували ці надлишки й отримували за це додаткові доходи. Це дозволяло їм вкладати гроші у відновлення своїх об’єктів, які з 2022 року зазнали чисельних пошкоджень російськими ракетами та дронами.

Але у періоди дефіциту в системі, коли споживання електрики значно перевищує наявні потужності, «Укренерго» забороняє експорт електроенергії в сусідні країни. Зараз внаслідок 8 масованих атак росіян, на жаль, у нас період постійного дефіциту потужності в системі. Відповідно, експорт електроенергії з України не здійснюється і поки не передбачається. 

 - Отже, наразі експорт електроенергії взагалі не здійснюється?

Ні, вже понад місяць Україна не експортує електроенергію. Але я хочу підкреслити важливий момент, бо навколо цього питання багато спекуляцій. Я з великим подивом читаю дописи в соцмережах, в яких показують фізичні перетоки електроенергії з України, відображені на сайті ENTSO-E, і стверджують, що нібито це експорт.

Насправді це транзитні фізичні перетоки. Наприклад, Румунія може транспортувати електроенергію через Україну до Угорщини через слабкі зв’язки у своїй енергосистемі. Це означає, що електроенергія заходить в Україну і виходить, не залишаючись у нас. Україна нічого не експортує і нічого не втрачає.

Деякі люди бачать, умовно, 100 МВт на кордоні між Україною та Угорщиною — і помилково чи свідомо пишуть: «Значить, Україна експортує. Нас дурять. Нам вимикають світло, а самі продають електроенергію за кордон». Це не так. У цьому разі ми просто транзитом передаємо електроенергію, не використовуючи власні ресурси. Це не наш експорт.

Щоб переконатися, що експорт нульовий, можна подивитися спеціальну вкладку Scheduled Commercial Exchanges на тому самому сайті ENTSO-E, де відображаються торгові операції. Там видно, що з України до Європи нічого не надходить, а натомість Європа експортує електроенергію до України. Завдяки цьому імпорту ми можемо підтримувати більш-менш стабільну ситуацію з відключеннями.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ