«Чим більше вони затягуватимуть час, тим довше шукатимуть замовників мого нападу», - Наталя Ешонкулова

Марина Бабич 09.05.2024 684
«Чим більше вони затягуватимуть час, тим довше шукатимуть замовників мого нападу», - Наталя Ешонкулова

9 травня Дніпровський апеляційний суд розглянув провадження 199/10352/21, де потерпілою стороною виступає відома громадська діячка Дніпра Наталя Ешонкулова. Через два місяці минає 3 роки, як на правозахисницю здійснено напад у власному під'їзді житлового будинку у Дніпрі. Нападники жорстоко побили жінку, вона дивом вціліла через крик сусідки.
Наразі за здійснення злочинних дій під вартою перебувають Андрій Русак, Андрій Чульський і Руслан Кузьменко. Суд першої інстанції їм виніс вирок - 11 років ув'язнення за замах на вбивство активістки. Згідно з рішенням суду, кожен з нападників має виплатити потерпілій матеріальну і моральну компенсацію по 300 тисяч грн.
Сьогодні судова колегія апеляційного суду розглянула апеляційні скарги захисників нападників. Вони заявили про незаконний склад суду першої інстанції, не обгрунтованість доказів для встановлення статусу підозрюваний та не доведення судом замаху на вбивство.

Захисники емоційно висловлювалися щодо тілесних ушкоджень жінки, які не були, на їх думку, небезпечні для життя в момент їх заподіяння. Зрозуміло, що думка була б протилежною, якби саме вони були на місці Наталі Ешонкулової.
Заяви про підкидання наркотичних засобів підзахисним у момент їх затримання, (вони ж ведуть здоровий спосіб життя),  взагалі прозвучали в залі суду як насмішка.
Кожен адвокат захищав своїх підзахисних з такою жагою встановлення  справедливості, що потерпіла вимушена була зробити свіжий ковток води. Адже від перерахованих, за їх словами, штучних  підозр: сфабрикували справу,  фігурує залегендована особа, підкинуті наркотичні речовини - в залі суду закінчилося повітря.
Було оголошено перерву до 15.00 години 23 травня . Саме в цей час в Дніпровському апеляційному суді нададуть слово потерпілій правозахисниці. Вона гідно тримала свою позицію завдяки присутній підтримці  родичів, небайдужих громадян, підприємців, бізнесменів, журналістів.  

"Я очікую, що суд другої апеляції залишить все, як і було. І не направить до першої інстанції. Бо бандити хочуть , щоб справу розглядали тривалий час. Мені це невигідно. Я витрачаю час, здоров'я, кошти. Кожен раз на подібних засіданнях я страждаю, коли  бачу обличчя цих лихих людей. Чим більше вони затягуватимуть час, тим довше шукатимуть замовників мого нападу. Це стане можливим тільки після затвердження суду першої інстанції", - зазначила Наталя Ешонкулова.

За її словами, напад на неї відбувся того ж дня, коли вона побувала в прокуратурі з містянами, які постраждали від рейдерства. Тобто,  прослідковується залежність подій.

"Ми повинні вимагати повної сатисфакції. Бандидизму, рейдерства і корупції в Україні не повинно бути. Але кожен постраждалий від цих ганебних явищ досі ходить по судах", - підкреслила активістка.

Її слова підтвердив і присутній на судовому засіданні агробізнесмен Микола Шапошник. Він був головою господарства "Весела долина" у Томаківському районі. У 2020 році рейдери захопили агропідприємство. Схема одна: погрози, шантаж, чорні нотаріуси.

"До сьогоднішнього дня я борюся, щоб повернути собі своє господарство. Я не можу цього зробити, бо немає розуміння в судах, де відбуваються всі засідання. Рейдери   перепродали господарство на підставну особу в Херсонській області. Той чоловік ні разу не з'явився на засідання.  Мою касаційну скаргу розглянули в суді першої інстанції,  відмовили у позовних вимогах. Господарство нині доведено до банкрутства,  землю при змові із зацікавленими людьми півтора року як перепродали, це  близько 1 тисячі 400 гектарів. Судова тяганина триває третій рік. У мене забрали все: розвинене господарство з сучасною технікою, землю, дім", - розповів Микола Шапошник.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ