ЧИМ СКІНЧИТЬСЯ ДЛЯ ЛЮДСТВА ГЛОБАЛЬНЕ ПОТЕПЛІННЯ

За матеріалами інтернет-видань 19.12.2023 222

Вчені вперше повністю змоделювали парниковий ефект на Землі

Дослідники вперше змоделювали всі стадії парникового ефекту, виявивши, що він може перетворити нашу зелену планету на непридатне для життя «пекло». у наступні століття, сказали вони в понеділок. Землі потрібно буде нагрітися лише на кілька десятків градусів, щоб спровокувати швидке потепління, що зробить її такою ж негостинною, як Венера, планета середня температура поверхні якого становить близько 464 градусів за Цельсієм (867 градусів за Фаренгейтом), згідно з NASA.

Команда астрономів з Женевського університету (UNIGE) за підтримки французьких лабораторій CNRS у Парижі та Бордо оголосила, що вони перші для моделювання всіх стадій парникового ефекту.

Парниковий ефект — це процес, під час якого певні гази в атмосфері Землі затримують сонячне тепло.

Деякі парникові гази виникають у природі, як водяна пара. Інші, такі як вуглекислий газ, також можуть утворюватися людьми, спалюючи забруднююче викопне паливо, наприклад вугілля, нафту та газ. Побіжний парниковий ефект, досліджений у дослідженні UNIGE-CNRS, виникає, коли сонячне опромінення збільшується, що спричиняє різке, різке підвищення температури планети.

«Починаючи з початкових етапів процесу, структура атмосфери та хмарне покриття зазнають значних змін, що призводить до майже нестримного парникового ефекту, який дуже складно повернути назад»,» йдеться в заяві.

Незворотний

Дослідження було розроблено частково для того, щоб забезпечити інструмент для вивчення клімату на інших планетах, зокрема так званих екзопланетах, які обертаються навколо зірок, відмінних від Сонця, і допомогти визначити їхній потенціал для життя. Але це також дає уявлення про ризики для клімату Землі в наступні століття.

Дослідники підкреслили різницю між Землею, чудовою блакитно-зеленою крапкою, вкритою океанами та життям, і Венерою, стерильною сірчаною планетою – найгарячішою в нашій Сонячній системі. Але дослідження, опубліковане в огляді Astronomy and Astrophysics, показало, що «дуже невелике збільшення сонячного опромінення – призводить до підвищення глобальної температури Землі лише на кілька десятків градусів – було б достатньо, щоб запустити цей незворотний процес біжачості на Землі та зробити нашу планету такою ж негостинною, як Венера».

Ідея парникового ефекту не нова. Він передбачає еволюцію планети від помірного стану, такого як земний, до стану з температурою поверхні вище 1000 градусів за Цельсієм (1832 градуси за Фаренгейтом). Невеликий ступінь парникового ефекту є корисним, кажуть дослідники, вказуючи на те, що без нього середня температура на Землі була б нижче нуля, і Земля була б ворожою для життя кулею, вкритою льодом.

Але занадто велика кількість цього ефекту збільшує випаровування океанів і, отже, кількість водяної пари – природного парникового газу – в атмосфері, захоплюючи тепло, як рятувальну ковдру.

Критичний поріг

«Існує критичний поріг для цієї кількості водяної пари, за яким планета більше не може охолонути» сказав Гійом Шаверо, колишній постдокторант UNIGE і провідний автор дослідження. «Звідти все виноситься, поки океани повністю не випаровуються і температура досягає кількох сотень градусів.»

У той час як попередні симуляції були зосереджені виключно на помірному стані до появи ефекту втечі або на непридатному для життя стані після втечі, дослідники сказали, що вони першими змоделювали весь процес. Відображення всього процесу дозволило проілюструвати, як із самого початку у високій атмосфері з’являється дуже особливий щільний візерунок хмар, що посилює ефект розбігу та робить процес незворотнім.

«Структура атмосфери глибоко змінена,» сказав Шаверо.

Зараз він досліджує, чи можуть парникові гази, що викидаються людьми, викликати той самий процес, що й незначне збільшення яскравості Сонця, йдеться у заяві. Кліматологи попереджають, що якщо середня температура Землі підвищиться більш ніж на 1,5 °C порівняно з доіндустріальним рівнем, ми ризикуємо спровокувати неконтрольовані зміни клімату.Хоча це не те саме, що невдалий парниковий процес, дослідники попередили, що Земля недалеко від «апокаліптичного сценарію». 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ