Чому в Дніпрі гине риба

За матеріалами інтернет-видань 05.08.2021 211

В акваторії річки Дніпро на Дніпропетровщині масово гине риба, здебільшого – окуні та бички. Суспільне Дніпро з'ясовувало, чому це відбувається.

Рибалка-любитель з Дніпра Сергій Гурський каже: бачив мертву рибу на берегах Дніпра, зокрема на лівому.

«З тієї сторони, на Сонячному, багато і бичка дохлого, і тюлька така, наче морська», – каже він.

Представник громадської організації рибалок Валентин Левшин розповідає: у загибелі риби не можна звинувачувати лише спеку. За його словами, впливає загальний стан водойм.

«Через неконтрольовані скиди накопичуються отруйні речовини у воді. Через перегородженість річок, самовільно збудовані дамби немає притоку води у Дніпро, і вода не насичується киснем», – пояснює він.

«Втрати для кожного водосховища – це десятки й навіть сотні тонн». Чому в Дніпрі масово гине рибаСуспільне Дніпро

Річка Дніпро на території міста (правий берег)

Чому "цвіте" Дніпро

За словами Валентина Левшина, забруднення водойм впливає на поширення синьо-зелених водоростей, тобто цвітіння води. Водорості нагріваються, відмирають та опускаються на дно. А далі відбуваються процеси розкладання та гниття, у яких беруть участь колонії бактерій.

«Вони також споживають кисень, і тому в донних шарах води низький рівень кисню. Великі риби, які здатні до міграції, покинули ці місця. Але є великі види, які ведуть більш осілий спосіб життя, такі, як бичок, окунь. В першу чергу гинуть саме вони»,– сказав фахівець.

Валентин Левшин розповідає: риба гине не на всій території річки, а в окремих місцях. Зокрема, там, де слабка течія та вихід стоків підприємств і ливнівок.

«Втрати для кожного водосховища – це десятки й навіть сотні тонн». Чому в Дніпрі масово гине рибаСуспільне Дніпро

Дніпро цвіте

Доктор біологічних наук Роман Новицький пояснює: замори риби у дніпровських водосховищах наприкінці липня і на початку серпня відбуваються постійно. На його думку, основна причина – застій води.

«Іхтіологи, екологи оцінювали втрати для кожного водосховища – це десятки і навіть сотні тонн. Щоб якось компенсувати ці величезні втрати, треба постійно зариблювати наші водосховища. Але набагато простіше було б домовитися з енергетиками, щоб вони робили невеликі попуски води. Щоб у нас не стоячі канави були, а все ж щоб вода промивалася, щоб течія була хоч якась», – зауважив науковець.

Результатів експертизи чекають

Начальник управління державного рибного агентства в області Василь Волков поки відмовився коментувати ситуацію. Каже, працівники агентства зібрали загиблу рибу та віддали на експертизу.

«На сьогодні чекаємо результату аналізів. Багато питань по синьо-зелених водоростях, що сьогодні відмирають на водосховищі. Там багато факторів. Тому дочекаймось результатів, буквально завтра вже», – сказав посадовець.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ