ДБР викрило злочинну групу з Дніпра, яка займалася шахрайством щодо хліборобів

За матеріалами інтернет-видань 17.02.2023 268
    Державне бюро розслідувань та Нацполіція викрили шахраїв, які заволоділи грошима виробників сільгосппродукції на десятки мільйонів гривень (ВІДЕО)
🔹Працівники ДБР у взаємодії із ДСР Нацполіції викрили злочинну організацію, яка видурювала у підприємців гроші під виглядом купівлі вирощеної сільськогосподарської продукції – зернових та олійних культур.
🔹Зловмисники знаходили підприємства, які як продають, так і купують сільгосппродукцію, імітували переговори між ними, і після оплати товару, забирали гроші собі.
🔹Створив злочинну організацію мешканець Дніпра, до її складу увійшли його родичі та знайомі. Для пошуку потенційних «клієнтів» шахраї також залучали представників фіскальних та правоохоронних органів, які надавали необхідну інформацію з обмеженим доступом з інформаційно-телекомунікаційних систем та баз даних.
🔹Шахраї ретельно готували свої злочини. Отримавши дані щодо чергового потенційного «клієнта», вони підробляли паспорти громадян України, статутні й реєстраційні документи підприємств, їхні печатки, гербові печатки приватних нотаріусів, державних податкових інспекції та інших державних установ.
🔹Після цього учасники злочинної організації розігрували цілий «спектакль».
🔹Спочатку зловмисники телефоном домовлялися з представниками підприємств, що реалізовують вирощену продукцію, щодо начебто її можливої покупки. При цьому вони застосовували маніпулятивні технології, наприклад – пропонували вищу за ринкову ціну на конкретний вид зернових культур тощо. Потім зловмисники відкривали у банківських установах фіктивні рахунки від імені цього підприємства. Паралельно відбувались переговори «від імені директора» справжнього підприємства, яке було зацікавлене у купівлі вирощеної сільгосппродукції.
🔹Згодом на липові рахунки «продавця» надходили кошти від підприємства-покупця. При цьому шахраї підробляли бухгалтерську документацію для здійснення оплати за поставлену сільськогосподарську продукцію.
🔹Маючи віддалений доступ до таких банківських рахунків, члени злочинної організації відразу перераховували їх на інші свої підставні банківські рахунки, з яких надалі знімали готівку нібито під виплату заробітної плати.
🔹Таким чином потерпіла особа лишалася як без сільськогосподарської продукції, так і без грошей.
🔹Правоохоронці зупинили діяльність шахраїв. Наразі встановлено 4 епізоди заволодіння грошима суб’єктів господарювання із Львівської, Полтавської та Хмельницької областей на загальну суму понад 92 млн гривень.
🔹Також відомо, що за час діяльності злочинної організації її члени у своїх шахрайських схемах використали дані понад 220 суб’єктів господарської діяльності.
🔹Розслідування триває, проводяться необхідні слідчі дії, спрямовані на встановлення інших учасників злочинної організації та притягнення їх до відповідальності.
🔹Організатору та шістьом членам злочинної організації повідомлено про підозру за ч. ч. 1, 2 ст. 255 (участь в злочинній організації), ч. 4 ст. 190 (шахрайство), ч. 3 ст. 209 (легалізація майна, одержаного злочинним шляхом), ч.ч. 3, 4 ст. 358 (Підроблення документів) КК України.
🔹Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.
🔹Вирішується питання про обрання щодо підозрюваних осіб запобіжного заходу.
🔹Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора України.
Детальніше за посиланням 👉 https://dbr.gov.ua/.../dbr-ta-nacpoliciya-vikrili...

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ