Дефекти учорашньої Нобелівської Премії Миру, - Тарас Чорновіл

За матеріалами інтернет-видань 12.12.2022 364
 
 
      В Осло вчора вручили Нобелівську Премію Миру. Саме проголошення рішення Нобелівського комітету викликало багато негативних емоцій. Бо не можна поєднувати в єдиний список навіть найдостойніших представників ворогуючих держав. А цього разу комітет умисно вирішив "покреативити", звівши в спільне рішення якраз Україну, білорусь і рашу - отака собі реінкарнація непристойного міфу про "народи-братья".
       Зробити розголос та наголосити на негативі таки було потрібно, але це той випадок, коли в певній точці слід усе ж зупинитися. Нехай буде уроком на майбутнє, що навіть правозахисників і борців за свободу чи історичну справедливість із цих країн слід розводити в різні роки. Зараз відходимо від цієї безтактності й сприймаємо лауреатів з білорусі та рф, як особистості чи організації, бо вони не є продовженнями, а саме жертвами свої режимів.
         Дисидент Алєсь Бєляцький дійсно гідна людина, яка продовжує традиції радянських дисидентів, до яких належав і мій батько. Організація "Меморіал" з рф не лише займається викриттям сталінських злочинів, але й старалася створити суспільні запобіжники, щоб сталінщина не повторилася. Як бачимо, на рашці це не спрацювало. Там насєлєніє хоче й отримало нового сталіна, тільки ще й дуже недолугого. А "Меморіал", щоб не заважав сталінізації бидло-насєлєнія, заборонили, а один з лідерів Юрій Дмітрієв отримав фактично довічне ув'язнення, виключно за історико-просвітницьку діяльність.
     Але є в нецентралізованій структурі "Меморіалу" й брудні сторінки. Так, один із активістів підзаробляв у зв'язці з італійським журналістом з метою створення антиукраїнського репортажу з-під Слов'янська (згадайте справу Маркова). Тому премія "Меморіалу" - рішення далеко не однозначне, особливо разом з Україною.
      А щодо нашого Центру Громадських Свобод. То тут узагалі виникла розгубленість - ніхто не міг відразу й згадати, хто це такі. Питання до їхнього номінування виникають і понині, але нехай, усе ж роблять добру справу. Уся проблема в тому, що цьогоріч планували вручити Нобелівську Премію Миру зовсім іншому номінанту - "В. Зеленському та всьому українському народу". Але напередодні остаточного рішення членам комітету надали матеріали й аналітику про дії Зеленського та його влади, які б жорстко дискредитували премію у випадку такого нагородження. Тому рішення змінювали буквально на ходу.    
       Чомусь ідею "українському народу та ЗСУ" не стали розглядати, й вибрали одну з номінованих правозахисних організацій. Ще раз - трохи здивувало, але маємо підставу радіти й гордитися. Це перша в історії чисто українська Нобелівська премія. Раніше її часом отримували вихідці з України, але вже, як представники інших народів та держав. А фатальне відкладання вручення Нобеля поету Василю Стусу й українським в'язням сумління з УГГ - це взагалі приклад вмілого втручання рашистських лобістів.
Як бачимо, в нобелівському процесі також бувають свої детективні вибухові історії. Не дарма ж Альфред Нобель - винахідник динаміту...
                  Тарас Чорновіл, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ