День міста у Луцьку і Дніпрі: Поліщук проїхався на велосипеді, а Філатов продемонстрував свою українську

Марина Бабич 11.09.2022 315

Цими вихідними Луцьк і Дніпро святкують День міста.
Луцьк відзначив свій 937-ий День народження. Як повідомила Луцька міська рада, на Театральному майдані велолюбителі у святкових вишиванках здійснили велопробіг вулицями та проспектами міста.  У колоні з лучанами проїхав і міський голова Ігор Поліщук. Після чого звернувся до земляків з побажаннями.

“Бажаю, щоб усі українські військові повернулись із фронту живими, а усі сім’ї знову були разом. Щоб ми якомога швидше на цьому місці відсвяткували нашу перемогу, адже після неї кожен день міста ми будемо відзначати, як це було раніше: з розвагами, урочистим концертом та в більш святковій атмосфері”, - наголосив Ігор Поліщук.

Після   велопробігу присутні на Майдані люди влаштували патріотичний флешмоб “Українська вишиванка”. Своїми тілами вони утворили напис “Я люблю ЗСУ”.


Дніпру виповнилося  246.  
У свій новий 247 рік він  ввійшов тихо і спокійно, без гамірних  натовпів і гучних концертів на міських вулицях. Українські музиканти перенесли свої виступи до станцій Дніпропетровського метрополітену. Тут відбулися концерти відомих гуртів: КАЗКА, TVORCHI, WELLBOY, Стас Корольов, Громадянин Топінамбур, DJ-ї з «Funky Junkie».
 За словами солістів гурту TVORCHI, ми вимушені приймати нові реалії і повинні робити все, аби наблизити нашу Перемогу. Навіть виступи в метро — це хороша ініціатива, щоб зібрати людей разом і додати оптимізму нашим важким дням.
У День Дніпра цікавою локацією стало святкування українського весілля за давніми звичаями: з короваєм, свічками, родинними обрядами. Крім того, у Дніпрі створили популярну традицію - бити свої негаразди тарілками. Аби на щастя!
Всі бажаючі обирають собі тарілку,  пишуть на ній свої найзаповітніші бажання, чи те, з чим хотіли б попрощатись, і розбивають їх вщент. Думаю, що понад тисячу розбитих цього року тарілок зроблять дніпрян щасливішими у наступному.
І ще один подарунок Дніпру, який слід відзначити. Міський голова  Борис Філатов вперше продемонстрував свою  українську, вітаючи містян. Зрозуміло, що це не його улюблена японська, але слухати вітання було втіхою. До речі, серед коментарів у ФБ більшість людей цим фактом захоплюються.  

"...Треба бути  сильними. Допомагати нашим захисникам. Дбати про себе і близьких. Підтримувати тих, хто втратив свій дім, але знайшов новий тут — у нашому Дніпрі", - підкреслив Борис Філатов.

Щодо року існування Дніпра, то досить багатьох дніпрян дата заснування міста  у 1776 році пригнічує, бо насправді місто древніше, ніж з відліку заснування Катеринослава. На думку січеславського історика Олега Репана, у наукових колах добре відоме козацьке поселення Половиця, яке згадується у документах з 1743 року, і розташовувалося між сучасним Оперним театром і  парком Т. Г. Шевченка. Козацьку Січеславщину невтомно перекреслювало зросійщене чиновництво, хоча, як показує час, у Дніпровому спадку залишається  козацьке лицарство і шляхетність,  і не викорінюється найзатятішими манкуртами.
Попри все,  жити і перемагати - це по - дніпровому, і по - луцьки також!

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ