Депутати Царичанської ОТГ заборонили переробку нафтогазоносних відходів

Григорій Давиденко 07.04.2023 475

   Возможно, это изображение 16 человек и люди учатся

       Сьогодні на сесії Царичанської селищної ради екологічне мислення, тобто відповідальне ставлення до оточуючої природи і здоров’я людини, взяло гору. Депутати відмовили в намірі ТОВ «СП-Капітал» влаштувати на селищному звалищі в Яризівці полігон для переробки нафтогазоносних відходів буріння з Полтавської, Харківської та Сумської областей. З огляду на складність питання і величезну загрозу для 14-тисячної громади, значна частина території якої зарезервована для створення Національного природного парку «Орільський», селищний голова Геннадій Сумський провів 5 квітня попередню зустріч депутатів із представниками забудовника.

    Проте на сесії виявилося, що ця зустріч дала більше підстав для сумнівів у безпечності задуму, аніж його схвалення.

- На жодне питання ця компанія не дала позавчора жодної конкретної відповіді, - пояснив колегам і присутній громадськості депутат, фермер Анатолій Тарасенко. – Представники санстанції, охорони здоров’я не підтримали цей небезпечний проєкт. Бюджет Царичанської селищної ради 140 мільйонів, а переробники щонайбільше дадуть доходів 3 мільйони, це сльози, ризики стократ більші. Пропоную відмовити в дозволі на будівництво.

На початку обговорення Г. Сумський запевнив присутніх, що не знає, що принесе переробка громаді – добро чи шкоду?  Тому надавав слово практично усім бажаючим, упродовж бурхливого півторагодинного обговорення. На його початку представник «СП-Капітал» повідомив, що компанія переробляє відходи буріння 5 – 6 кілометрових газових свердлови в Шишаках Полтавської області, Краснограді Харківської тощо. Планована потужність переробки відходів у Яризівці складає 50 – 200 тисяч тонн на рік. Проте не зміг пояснити, чому так далеко від місць буріння планують переробку. Підприємець Ірина Ковтун навела науковий перелік шкідливих викидів цієї переробки, плюс забруднення підземних вод, це величезні загрози для громади.

Возможно, это изображение 17 человек и люди учатся

   А крапку в обговоренні поставив емоційний виступ голови Асоціації фермерів Царичанського району Вікторії Головко:

- За ці два дні до мене зателефонували біля ста чоловік, усі вимагають заборонити шкідливе виробництво. Нам пропонують завезти сюди, вдумайтеся – 200 тисяч тонн шкідливих відходів! А ми усім районом з площі 55 тисяч га не збираємо стільки врожаю! Тобто наш край із сільськогосподарського перетвориться на промисловий. І уявіть собі, на скільки мільйонів чужий автотранспорт уграє наші дороги? А шкідливі випари – навіщо нам ними дихати? У такому благословенному екологічному краї будувати таке підприємство неприпустимо!

    Відтак пропозицію сільського голови – створити робочу групу із вивчення питання – підтримали лише два депутати, а вісімнадцять відмовили в дозволі забудовникам. Певно ж, депутатам Царичанської ОТГ доречно вимагати від Дніпро ОДА завершити нарешті створення Національного природного парку "Орільський". Це дасть і біля 45 робочих місць, і гарантоване чисте довкілля.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ