Дніпропетровщина: немає жодної громади, яка б не прихистила людей від війни, - Олена Тертишна

За матеріалами інтернет-видань 15.09.2022 588
Дніпропетровщина: немає жодної громади, яка б не прихистила людей від війни, - Олена Тертишна

Як зазначила Олена Тертишна, керівниця регіонального офісу  «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області, Дніпропетровщина прихистила понад 300 тисяч внутрішньо переміщених осіб.
 

"Сьогодні у нас не має жодної громади, яка б не прихистила у себе людей, що постраждали від воєнних дій російських агресорів. Крім людей, які переїхали до нашої області з інших регіонів, наші територіальні громади також приймають і мешканців Дніпропетровської області, які переїжджають з уражених війною громад в більш безпечні місця", - наголосила Олена Тертишна.

Тому, на її думку, у зв'язку з таким міграційним потоком для органів місцевого самоврядування настала дуже відповідальна пора. Бо в цей час всі служби та організації на території громад мають працювати за чітким алгоритмом дій.
Такий алгоритм злагодженої роботи обговорили представники громад на інформаційній сесії Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області. У  ході її презентовано «дорожню карту» для внутрішньо переміщених осіб.
За словами  Валерія Мікуліча, радника з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Житомирській області, маючи умовну дорожню карту з основними кроками та послугами для ВПО, представники ОМС зможуть ефективніше допомагати людям, які приїжджають в громади, рятуючись від війни. В межах територіальної громади, ВПО має отримати максимальний перелік послуг, а для цього необхідно інформувати переселенців про те, на які з них, вони мають право згідно чинного законодавства та допомагати у їх реалізації.
У "дорожній карті" зазначається, що:

  • внутрішньо переміщена особа користується більшістю послуг, не залежно від місця реєстрації, оскільки вони мають екстериторіальний характер;
  • кожен переселенець має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. Органи місцевого самоврядування, в межах своєї компетенції, забезпечують надання медичних послуг для ВПО у комунальних закладах охорони здоров’я, які знаходяться у відповідному населеному пункті;
  • програма «Доступні ліки» яка діяла до війни, працює і сьогодні. Не залежно від місця проживання визначені категорії можуть отримати необхідні препарати безкоштовно.


Крім цього, експерти U-LEAD повідомили  учасникам про останні зміни в чинному законодавстві щодо виплат допомог на проживання ВПО та компенсацій власникам житлових приміщень за тимчасове розміщення ВПО, надання освітніх послуг для дітей з числа ВПО. Представники територіальних громад також ознайомилися з фінансовими інструментами та програмами міжнародної допомоги для підтримки ВПО.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ