«До радянської влади ставлюся негативно», - перший голова ЦР Володимир Науменко

За матеріалами інтернет-видань 10.07.2024 232
«До радянської влади ставлюся негативно», - перший голова ЦР Володимир Науменко
   Восьмого липня 1919 року був розстріляний більшовицькими окупантами Володимир Науменко - український педагог, філолог, громадський діяч, журналіст.
   Ганна Черкаська, видавець, сторінка ФБ:
   Як ви думаєте, кому належала ділянка землі, де поховано Тараса Шевченка?
Хто подарував Борису Грінченку словник і право на його друк? Хто очолював Центральну Раду до приїзду Грушевського?
   Це моральний авторитет України Володимир Науменко (1852 – 1919).
У 1905 р. Володимир Науменко відкрив на власні кошти у Києві на вул. Велика Підвальна (нині вул. Ярославів Вал) чоловічу гімназію, став її директором. З роками Науменко став дійсним статським радником, що відповідало чину генерал-майора. У цій гімназії у 1908-1915 рр. учився Максим Рильський.
   Роками Науменко збирав матеріал для словника української мови, вибив у Петербурзі дозвіл на його видання і передав роботу Борису Грінченку, оплатив йому роботу укладача. Це єдиний випадок, коли В. Науменко зобідився, що не згадали його ім’я серед авторів.
   У березні 1917 р. очолити Центральну Раду запропонували Євгену Чикаленку – він відмовився; тимчасово очолювати до повернення із заслання Михайла Грушевського погодився Володимир Науменко.
   За цей період Володимир Науменко встиг поставити підпис на призначенні В. І. Вернадського президентом щойно заснованої Академії наук. Після близького знайомства зі складом уряду УНР, він відмовився увійти до Центральної Ради і вирішив бути подалі від політики. Та, коли на квартиру до нього прийшов міністр торгівлі Мерінг із пропозицією посісти пост міністра освіти, В. Науменко дав себе умовити.
   З приходом червоних у Київ, В. Науменко потрапив до списку ворогів №1: царський генерал, міністр у Скоропадського. У нього відібрали «зайву» білизну, костюм, пальто, взуття.
   На його день народження, опівночі 7 липня 1919 р. у двері квартири Науменка, постукали: «Відкрийте, чк!». Забрали документи, портфель, гроші, арештували хазяїна. Вранці у середу 8 липня перший допит у справі № 232. На питання про ставлення до комуністичної влади арештований чесно відповів: «До радянської влади ставлюся негативно».
   Увечері у вівторок 8 липня В. Науменка розстріляв комендант вучк терехов за так звану «контрреволюційну діяльність». Проти ночі 9 липня Науменка закопали разом із іншими убитими.
   Довідавшись про арешт Науменка, 9 липня не побоялися написати протест владі перший президент УАН академік В. І. Вернадський та секретар-академік А. Ю. Кримський, але вирок було вже виконано.
Доля родини Володимира Науменка не з’ясована, припускають, що дружину і синів також було репресовано.
   Цікаві та маловідомі факти з життя видатних українців представлені у книзі Ганни Черкаської “Українська Історія в Обличчях”.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ