«Добитися житлового сертифікату за знищене житло - це як біг з перешкодами, тільки відстань невідома»

Марина Бабич 14.03.2024 1088
«Добитися житлового сертифікату за знищене житло - це як біг з перешкодами, тільки відстань невідома»

Як повідомило Міністерство відновлення України , в Україні до державної програми єВідновлення звернулося трохи більше 78,5 тисяч людей. З них отримали кошти на термінові і капітальні ремонти 43 тисячі українців. Найбільше заяв на відновлення житла внаслідок війни надійшло з Харківської, Київської, Донецької, Миколаївської та Херсонської областей.  Було виплачено 4 млрд. грн на ремонт домівок.
Державну компенсацію за повністю знищене житло, яка діє з січня 2024 року,  — житлові сертифікати — отримали вже 4250 українців,  а 1260 з них — вже придбали нове житло. Середня сума одного житлового сертифікату — 1.8 млн.

За інформацією Дніпропетровської ОВА,  виплати на ремонт потрощеного житла в області отримали 1,5 тис родин. Загалом сім’ям нарахували майже 86 млн. грн.
Зазначається, що вже сформовані й перші 10 сертифікатів на відшкодування збитків за повністю зруйноване майно. Їх вартість – майже 14,3 млн. грн.

У Харківщині понад 80 жителів без житла придбали нові квартири та приватні будинки за державною програмою «єВідновлення». У її межах продовжується опрацювання заяв на компенсацію. Загалом їх надійшло 4 147, з них сформували вже 1 014 сертифікатів на суму 1,45 млрд. грн.
Обласна влада Харківщини звітує, що 82 заявники використали сертифікати й придбали 71 квартиру та 11 приватних житлових будинків. Водночас, за пошкоджене майно майже 15 тисяч людей отримали 1,40 млрд. грн. компенсацій.

Втім, якщо із загального  цифрового навантаження  виділити саме житлові сертифікати, то по Україні вони реалізовані 1260 особами з понад 11 тисяч заяв, по Дніпропетровщині - сформовані тільки для 10, по Харківщині - 82.
Погодьтеся, це абсолютно низька кількість для оформлення компенсацій за втрачене житло у єВідновлення, навіть за два місяці його роботи.
Що ж тому є причиною? Сама програма налаштована так, що для отримання ж/с (житловий сертифікат) необхідно подати заявку до ДІї про зруйноване майно, потім дочекатися суми компенсації, яку визначає комісія органу місцевого самоврядування, згодом отримати ж/с у застосунку. Далі будуть ще кілька крутих "квестів" для постраждалих осіб - це припинення права власності на знищене житло за 30 днів, що   займає найбільше часу, та оформлення угоди купівлі-продажу.
Більшість власників знищених будинків запевняють, що "собака заритий" саме в діяльності  комісії, яка робить обстеження і  фіксує суму компенсації. Це, певним чином, гальмує оформлення неохідного акту для прискорення подачі документів, а відтак їх опрацювання в Дії.
Так, голова Волноваської РДА  Донецької області Юрій Бакаєв телефоном повідомив, що комісія не виїжджає доти, доки територія знаходиться  зоні активних дій.

"Як тільки ця зона зміниться на зону можливих дій, тоді комісія буде спроможною до роботи. На сьогодні 90% території району не підлягає роботі комісії, це унеможливлює оцінку втрат. Із 146 тисяч населення Волноваського району залишилося близько 9 тисяч осіб", - зазначив Юрій Бакаєв.

Тому переселенці з Донеччини та інших прифронтових територій вимушені винаймати чуже житло і не мати  можливості покращити  свої умови життя.  Приміром, фермер із Волноваського району Михайло Орловський повністю залежний від роботи зазначеної районної комісії, а саме встановлення суми компенсації знищеного будинку. Бо, за словами Юрія Бакаєва,  будинок Орловського розташований в 5 км від зони активних бойових дій на Донеччині.

Михайло Орловський на фоні свого розбитого будинку

 

"Уже 2 роки немає рішення робити акт по фото і відео. Хоча існує калькулятор збитків, за яким рахується сума компенсації, два головних парамента: село-місто, квартира-будинок і квадратура. Не впливають ніякі господарські будівлі. Хоча їх теж люди будували для своїх нужд, і гаражі, і сараї, погрібники тощо. Я думаю, що добитися отримання житлового сертифікату за знищену домівку - це як біг з перешкодами, тільки відстань не вказана", - зауважив Михайло Орловський, який наразі проживає з родиною у Богданівській громаді Дніпропетровщини.

Зруйнована батьківська хата фермера

 

У Михайла Сергійовича  в застосунку Дія зазначено, що його будинок і всі господарські споруди знищені авіабомбою. То чому ж його родина тривалий час позбавлена у рідній країні ефективного вирішення державних питань? І не кажіть, що це ж війна, вона шкодить. Шкодять російські авіабомби і не досконалість української системи державного управління.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ