Доброчесність суддів - основне в судовій реформі

За матеріалами інтернет-видань 11.10.2023 495

   Нещодавно вийшла публікація суддів Верховного Суду Олени Кібенко, Івана Міщенка та Костянтина Пількова про стратегію розвитку судової влади.
Голова ВСУ Князєв отримував гроші від людей олігарха Жеваго — ЗМІ /  Полтавщина
Щиро радію, що з'явився ще один матеріал суддів про суди, який не зводиться до "дайте грошей і відчепіться". Тим більше такий ґрунтовний. Це без жодної іронії ознака прогресу.

   Та й з основними тезами не погодитися складно. І без належного мотивування судових рішень ніяк. І цифровізація – куди ж без неї.

Але не зміг не помітити, що чогось бракує. Причому чогось дуже знайомого.

   Цю помилку ми самі зробили вже майже 10 років тому. І я досі вважаю її найбільшою за цей сегмент свого професійного життя.

   Тоді розроблялися лише перші концепції судової реформи після Революції Гідності, а про новий Верховний Суд ще ніхто навіть і близько не думав.

   Тоді ми теж вважали, наївні, що саме в незалежності судів головна проблема і там же – точка докладення зусиль. Що хороших суддів просто гнобить погана адміністрація президента. І що якщо суддів звільнити від цього несправедливого ярма – то все тут же буде по-іншому.

   Чим усе закінчилося – всі дуже добре бачимо.

До чого призводить за поточного стану речей "суддівське самоврядування" можна спостерігати на всіх рівнях, у тому числі на пленумі Верховного Суду.

Як за таких умов працює "внутрішнє відчуття незалежності" – можете запитати, наприклад, у Лариси Гольник.

   Бо не буває ніякої незалежності (ні у внутрішньому вимірі, ні в зовнішньому), якщо не забезпечений базовий параметр – доброчесність.

   Саме індивідуальна доброчесність судді – основа, ґрунт, фундамент, без якої все інше просто сходить на пси. Особливо в судовій системі, де буквально все залежить від людей і того, що в них у голові.

   Не вірите клятим активістам – почитайте поважних авторів, яких от недавно поширив ваш же ж колега Дмитро Гудима. Так і написано – "Найкращі цілі закону як на добро, так і на зло щодня впроваджують саме люди. Милість дають, або відбирають, люди".

   Так що з кадровим питанням розібратися доведеться так чи інакше.

Саме тому для нас в Фундації DEJURE і для наших партнерів питання доброчесності суддів – ключове. І саме тому ми не складемо рук, поки її не доб'ємося.

   Я теж (як і всі ми хто працює в сфері) втомився бігати як навіжений з табличкою "не призначайте уродів, призначте когось нормального". І вже аж щелепу зводить від безкінечних очищень і оновлень із підпиранням цього гнилого, прости господи, суддівського самоврядування всякими радами, комісіями і іншими милицями.

   Але, вибачте, не ми затягнули дискусію на це дно. Не ми неспроможні досі визначитися, чи можуть бути в Україні суддями особи, які мають російські паспорти, в яких мільйони баксів кешем на блатхатах і які в перші ж дні великої війни намагалися повернути сюди президентом януковича.

   Та якщо перед нами стоїть завдання вижити, то з цього дна нам, шановні, доведеться вибиратися. А це значить – поняття доброчесності треба таки наповнити змістом.

   На жаль, представлена стратегія навряд чи в цьому допоможе. Бо в ній доброчесність згадана лише один раз – і то на передостанній сторінці, в назві якоїсь спільної з литовськими колегами платформи. А в анотації – двічі, але лише коли автори цитують позиції інших, а не висловлюються самі.

   Розумію, що серед суддів це слово табуйоване, і говорити про цього слона в кімнаті не прийнято і неприємно.

   Але мова не про чиюсь примху, а про базову конституційну вимогу до суддів і одночасно про системну проблему всієї держави.

І якщо це поняття не наповнюватиме змістом суддівство, це зроблять інші – так як уміють і бачать.

   Тому щиро бажаю суддям не повторювати наших помилок і про власну доброчесність все-таки почати говорити. Бо без неї будь-яка ідея про незалежність перетвоюється на уроборос, який сам себе зжирає. А жодна стратегія, яка на ній не заснована – не працюватиме.

І фідбек від суспільства було б усе-таки добре навчитися сприймати і обробляти. Знавці зі стратегії бізнесу кажуть, що це найцінніше, що можуть дати клієнти.

   Ми ж зі свого боку, як і завжди, готові і будемо допомогати системі стати такою, яка сама буде задавати тренди і стандарти належної поведінки в суспільстві. Як це і має бути в розвиненій демократії.

Щиро ваш, громадський активіст.

   P.S. На момент підготовки цього матеріалу Іван Міщенко уже відреагував, подякував за думки і зазначив, що доброчесність автори брали як базову презумпцію.

Ми раді, що є діалог і готові його продовжувати і поглиблювати.

   ФБ автора.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ