Як зберегти ментальне здоров'я в теперішніх умовах

За матеріалами інтернет-видань 11.10.2023 349
   Учора, 10 жовтня, був день того, з чим у нашій країні і усьому світі серйозні проблеми:
День ментального здоров’я.
У США анонсували розширення програми навчань воїнів ЗСУ у Європі
   Як говорить ВООЗ, ментальне здоров’я – це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя.
   Останні майже два роки наша країна продуктивно працює, протистоїть життєвим стресам, а мільйони людей роблять внесок у суспільне життя та навіть реалізують свої творчі здібності… От тільки щастя й добробуту в нинішніх умовах брак, і дуже сильний. Просто ми усі на війні. І мобілізуємо свої сили та свій розум заради однієї мети – перемоги. До якої йдемо крізь тисячі трагедій та мільйони негараздів.
   Але здоров’я це нам не додає, нікуди правди діти. Бо не можна роками існувати в напруженому стані, не можна рухатись життям на постійному форсажі, щодня вмовляючи себе не впасти. От щодня, внаслідок постійного стресу, помирають люди ще не похилого віку – які б могли ще жити і працювати на благо України. На війні небезпечні не лише озброєні зовнішні вороги, а й внутрішні, підступні, які завжди поруч – стрес, депресія, зневіра... Тому зберегти ментальне здоров’я – задача, яку треба вирішувати просто тут і зараз.
   Універсальних рецептів тут, мабуть, немає – але розкажу, як виходжу зі становища я.
Відпочатку треба освідомити, що на допомогу зі сторони годі сподіватись:
☝️усі навколо мають схожі проблеми, тому порятунок треба шукати, в першу чергу, у собі.
Тобто, ніякі ліки не подіють, окрім самодисципліни. Тому:
✔️Прокидаємося зранку.
✔️Робимо зарядку. Нема сил? Зробіть її лежачи, прямо в ліжку! І робіть щодня, хоча б по 5 хвилин упродовж місяця.
✔️П’ємо водичку (мінімум 1,5 літри на день).
✔️Посміхаємося (це також робота).
✔️Допомагаємо ближньому (комусь обов’язково тяжче, аніж нам).
✔️Працюємо, бажано й фізично також (бо з потом виходять і токсини, і зайвий адреналін).
✔️Робимо щось приємне для себе, коли є час. Книжку почитати (мені, приміром, допомагає «Поліанна» Елінор Портер чи «Оскар і рожева дама» Еріка Шмітта), ванну прийняти, поговорити з близькою людиною… Тобто, активно шукаємо маленькі радості щодня.
🤚А ще обов’язково перевіряємо рівень вітаміну Д, бо, якщо мало буваємо на сонечку, саме його дефіцит може спричинити погане самопочуття.
   І не даємо проростати паросткам розпачу, бо їх винищувати маленькими значно легше, ніж потім витягати себе за косичку з того болота...
   Коли вам не надто добре, подумайте про рідних, близьких, знайомих, усіх, котрі вже півтора роки, день і ніч, в окопах та на інших бойових позиціях. Ну, і якщо все-таки все дуже погано - тоді не соромно, й не страшно звернутися до лікаря. На те ми і є, щоб допомагати людям...
   ФБ автора.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ