Другу і третю лінію оборони ЗСУ слід будувати технікою

За матеріалами інтернет-видань 23.10.2023 858
ЗСУ відбили атаки ворога / фото 28 ОМБр ім. Лицарів Зимового Походу
    Командир однієі з бригад ЗСУ про обладнання позицій на другій-третій лініях оборони інженерною технікою:
- Найближче, де ми риємо інженерною технікою позиції - 900 метрів від противника, вночі, там, де дозволяє рельєф місцевості. Це можливо не всюди, але якщо можливо, то техніка працює на найближчій відстані. Також постійно працюємо над тиловими позиціями. Машини риють постійно - капоніри, траншеї, бліндажі, вогневі позиціі, це нескінченна праця. Тилові позиції забезпечують прихований маневр в обороні, дозволяють військам спиратись на надійні укриття в зручних умовах.
   Підвозимо будівельні матеріали, щоб швидко перекривати та маскувати все це. Піхота не може так швидко та якісно зариватись. Рити технікою - це великий ризик втрати цінний трактор чи екскаватор. Але не рити технікою - великий ризик втрати десятків життів, озброєння, а значить і ризик програти бій. Застосування техніки потребує планування, але без застосування інженерної техніки ефективно втримувати рубіж оборони дуже важко. Не треба перекладати усе на піхотинця з лопатою там, де краще діяти системно.
   Апдейт: написав цей допис, тому що, на жаль, у більшості наших бригад та оперативно-тактичних управлінь системна інженерна робота із застосуванням техніки не ведеться. І деякі навіть військові пишуть інколи, що обладнувати позиції має... сама піхота, в перервах між боями, - лопатами та наявними силами. У нас незадовільний стан обладнання оборонних рубежів, і не визначений відповідальний у роботі.
   «В нас у батальйоні 6 «двісті». Сусіди провалились, нам довелось відновлювати становище. А там на другій лінії окопи по коліно, захисту нема. Ми поклали там ще один російський «шторм» із зеків, тримаємось, але вони продовжують атаки, їх багато, а позиції погано обладнані».
    Як же прикро таке чути після півторарічної війни!
   В мене питання - а чи приділяє Ставка Верховного головнокомандувача, міністр оборони Умєров, керівництво Генштабу увагу обладаннню позицій військ?
   Чому у нас охоче будуються дороги, на які виділяють мільярди, мільярди йдуть на телемарафон та провладні телеканали, але досі нема державної програми для облаштування хоча б 800 кілометрів позицій у зоні активних бойових дій? Чому за будівництво доріг президент призначив уповноваженого, проводив наради, постійно викладав фото, як ідуть роботи, а коли треба організувати тією самою технікою обладнання опорних пунктів, основних, запасних та хибних позицій для техніки, то це чомусь не цікаво і ніякої серйозної уваги цьому не приділяється. І інженерні роботи проводяться в останній момент силами піхотинця з лопатою. На першій лінії лопата необхідна, але другу та третю мають рити машини.
   Чому не залучається централізовано будівельна техніка?
   Чому не виділяються будівельні матеріали, щоб хоча б друга-третя лінія оборони були б вириті технікою, укріплені лісом та бетоном?
Чому міністерство оборони України не здатне побудувати таку потужну лінію оборони, як зробили росіяни на півдні? Адже для цього не треба ніякі високі технології, потрібен порядок та організація.
   Необхідна відповідальність конкретної організації за конкретну ділянку фронту, ресурси, і постійна інженерна робота, бо це зберігає дуже багато життів та техніки.
   Всього 800 км треба зарити в кілька рядів.
Коли ви почнете займатися питанням обладнання другої-третьої лінії оборони, панове керівники?
Нагадую слова легендарного Да Вінчі: https://m.youtube.com/watch?v=rSlZD9p-8gc...
   Юрій Бутусов, військовий експерт, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ