ДУШИЛИ, ДУШИЛИ, АЛЕ НІЯК НЕ ДОДУШАТЬ (ВЧОРА ЗАПИТАННЯ - СЬОГОДНІ ВІДПОВІДЬ)

За матеріалами інтернет-видань 17.02.2024 484

   АБО ТАРИФНА ЛИХОМАНКА НЕ КІНЧАЄТЬСЯ.

Підготувала Надія ЛЕВЧУК.

«Зростають тарифи на воду, інші комунальні послуги, з’явилися в платіжці незрозумілі додаткові нарахування. Поширюються чутки, що ось-ось підніметься вартість електроенергії. Та ми пам’ятаємо, що Президент України ще на початку повномасштабного вторгнення запровадив мораторій на підвищення тарифів. Чому ж він порушується? Як нам виживати тепер?» — бідкається пенсіонерка Марія Костянтинівна В. із Києва.

ТАК, і справді сайт Верховної Ради України інформує: «Президент України Володимир Зеленський підписав Закон, який встановлює мораторій на підвищення цін (тарифів) на ринку природного газу та у сфері теплопостачання. Законом передбачається, що мораторій діятиме протягом дії воєнного стану в Україні та 6 місяців після його завершення. Законом забороняється підвищення тарифів для всіх категорій споживачів на:

— послуги з розподілу природного газу;

— теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання);

— послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Крім того, ціна на природний газ для побутових споживачів, ОСББ, виробників теплової енергії, якщо вони використовують газ для виробництва теплової енергії для населення та уклали договір з ГК «Нафтогаз України», не підлягає збільшенню і залишається такою ж, як була станом на 24 лютого 2022 року».

Як повідомляє сайт НКРЕКП, стан комунальних мереж в Україні і до війни залишав бажати кращого через технологічну зношеність обладнання і труб. Війна додала проблем: унаслідок цілеспрямованих обстрілів об’єктів вітчизняної критичної інфраструктури численних пошкоджень зазнали водопровідні та каналізаційні мережі, приміщення водоочисних споруд, насосних станцій та адмінбудівель, каналізаційні очисні споруди, автомобільна та спецтехніка. Через це вартість послуг на централізоване водопостачання та водовідведення для українських домогосподарств переглядається щорічно, навіть попри війну.

При цьому кінцева платіжка у споживачів у кожному регіоні різна, бо тарифи водоканалів відрізняються. Крім того, на рахунки впливає те, як ведеться облік споживання води: за лічильником чи за нормою споживання, залежить від кількості мешканців у квартирі. У багатьох населених пунктах тарифи на воду встановлюються рішенням місцевої влади, оскільки їм не потрібна згода НКРЕКП на це. Тариф на воду залежить від місця розташування населеного пункту, кількості споживачів, розгалуженості мережі тощо.

До речі, тарифи на водоспоживання у містах, які суттєво постраждали внаслідок бойових дій, залишаються незмінними. Це Харків, Миколаїв і Херсон.

Керівництво НКРЕКП запевняє, що «питання підвищення тарифів для населення на електроенергію до кінця проходження опалювального періоду наразі не стоїть». А далі що?

Нагадуємо, що на початку війни, у березні 2022-го, Кабінет Міністрів заборонив нараховувати та стягувати штрафи за несвоєчасну або неповну оплату комунальних послуг. Уряд запевнив, що відключати громадян від житлово-комунальних послуг (гаряча та холодна вода, опалення, газ та його постачання, електроенергія) за несплату теж не будуть. Однак з 1 січня 2024 року постановою Кабміну №1405 скасовано заборону щодо припинення надання житлово-комунальних послуг споживачам, які мають заборгованість із їх оплати.

Мораторій на відключення зберігається лише для жителів територій, де ведуться бойові дії, та тимчасово окупованих. Окрім того, заборонено припиняти надання комунальних послуг, якщо будинок споживача був пошкоджений унаслідок воєнних (бойових) дій — але за умови інформування про такі випадки відповідного виконавця комунальної послуги.

Скасовано й мораторій на нарахування пені й штрафів за заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, за винятком випадків, згаданих вище.

Водночас діє мораторій на стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги із внутрішньо переміщених осіб, якщо заборгованість після 24 лютого 2022 року виникла на території бойових дій. Забороняється нарахування плати за житлово-комунальні послуги з дати початку по дату завершення тимчасової окупації територій.

   Всеукраїнська газета захисту інтересів і прав селян "Сільські вісті"

 

 

   
Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ