ФАО - Ціни на імпорт продовольства у світі досягнуть рекордного рівня у 2021 році

За матеріалами інтернет-видань 12.11.2021 139

У новому випуску доповіді, опублікованому сьогодні Продовольчою та сільськогосподарською організацією Об'єднаних Націй (ФАО), наголошується на прискоренні темпів світової торгівлі продовольством, обсяги якої наблизилися до рекордних показників як у кількісному, так і у вартісному вираженні. ФАО зазначає, що, незважаючи на те, що торгівля продовольством у світі показала «вражаючу стабільність перед несприятливим впливом протягом всієї пандемії COVID-19», стрімке зростання цін на продовольчі товари та енергоносії створює серйозні проблеми для бідніших країн та споживачів, які витрачають значну частину своїх доходів на ці предмети першої необхідності.

ФАО очікує, що у 2021 році глобальний імпорт продовольства досягне рекордного рівня та перевищить 1,75 трлн дол. США, що на 14 відсотків більше у порівнянні з показником попереднього року та на 12 відсотків вище, ніж прогнозувалося у червні 2021 року. Згадане зростання цін зумовлене підвищенням вартості продовольчих товарів на міжнародному ринку, а також трикратним збільшенням транспортних витрат.

На регіони, що розвиваються, припадає 40 відсотків від загального обсягу імпорту і очікується, що сукупна вартість продовольчого імпорту збільшиться на 20 відсотків порівняно з 2020 роком. Ще більш швидке зростання очікується у країнах із низьким рівнем доходів і дефіцитом продовольства, що зумовлено переважно вищими витратами, ніж вищими обсягами імпорту продовольства. Регіони, що розвиваються, стикаються з різким зростанням цін на базові продукти харчування, такі як зернові, тваринні жири, рослинні олії та олійне насіння, у той час як у розвинених регіонах зростання цін спостерігається в основному в категоріях продуктів з високою доданою вартістю, таких як фрукти та овочі , рибні продукти та напої.

У світі, як і раніше, прогнозується висока врожайність основних зернових, і в 2021 році очікується рекордний урожай кукурудзи та рису, хоча, за прогнозами, обсяги споживання зернових у їжу людьми та як корм для тварин зростуть ще більше.

Згідно з прогнозами, обсяги світового виробництва цукру у 2021–2022 роках почнуть відновлюватися після трьох років скорочення, але все ще відставатимуть від обсягів світового споживання. Прогнозується, що обсяги світової торгівлі цукром трохи знизяться внаслідок скорочення пропозиції в основних країнах-експортерах та зростання цін.

Експерти ФАО розробили Глобальний індекс цін на виробничі ресурси (ГІЦПР) з метою допомогти вивчити вплив зростаючих цін на виробничі ресурси, особливо на одержувану з викопного палива енергію, на ціни на продовольство, майбутні зміни цін та їх ймовірні наслідки для глобальної продовольчої безпеки.

Дослідження показує, що ГІЦПР, що включає ціни на енергію, добрива, пестициди, корми та насіння, та Індекс продовольчих цін ФАО (ІСЦФ), який допомагає відстежувати ціни на основні сільськогосподарські продовольчі товари на міжнародному ринку і який досяг 10-річного максимуму в серпні 2021 року. роки, змінювалися синхронно з 2005 року, що вказує на те, що вищі виробничі витрати легко призводять до підвищення цін на продукти харчування.

У доповіді також наголошується, що у дедалі більшій кількості країн – зараз їх 53 – домогосподарства витрачають понад 60 відсотків свого доходу на такі предмети першої необхідності, як продукти харчування, паливо, вода та житло. ФАО попереджає, що зростання цін на продукти харчування і паливо може вкрай регресивно впливати на споживачів з числа бідних верств населення, і закликає до особливої ​​«пильності» щодо цього.

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ