Фермери не розуміють, чому знову стихія - велика вода?

За матеріалами інтернет-видань 17.05.2024 518

 

Роман КИРЕЙ.

Сьогодні Дніпро на Черкащині зачаровує: весняна ріка ніби виграє хвилями-м’язами, не видно ні мілин, ні кладок, що їх поробили місцеві рибалки вздовж берега. Та повноводність цієї артерії не завше мирна і спокійна. У кількох місцях Черкаського й Золотоніського районів водна стихія вже два роки поспіль завдає шкоди місцевим жителям.

«У ДЕЯКИХ населених пунктах спостерігається підвищений рівень ґрунтових вод, підтоплення лугів та полів річковими водами. Наразі ситуація контрольована… Всі відповідні служби перебувають на зв’язку, продовжуємо працювати в цьому напрямі», — поінформували у Черкаській районній адміністрації.

Унаслідок пропуску весняного водопілля каскадом дніпровських водосховищ та скидів води з Канівського водосховища можливе підтоплення заплавних територій та частково низьких ділянок у прибережних населених пунктах Золотоніського району, повідомили чиновники. Начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець застеріг про випробування для області великою водою: «У Черкаському районі підтоплено 13 будинків і 37 дворів. Також кілька домоволодінь заводнені на Золотоніщині. Плюс поля та луги в обох районах загальною площею понад 500 га».

За його словами, рятувальники разом із курсантами укріплювали й зводили загороджувальні дамби, де це було можливо і дієво.

Загроза масованого підтоплення минула, рівень води спадає, написала в соцмережі голова Золотоніської РВА Ірина Тернова. Проте, як і рік тому, стихія спричинила збитки місцевим аграріям. Зокрема, в зоні затоплення опинилися посіви селянсько-фермерського господарства «Златополь» родини Драчів. На думку місцевих жителів, дається взнаки, що меліоративні канали давно не чищені.

А ще фермери не можуть зрозуміти, чому другий рік поспіль відповідні служби не знижували рівня наповнення Кременчуцького водосховища напередодні надходження води з верхів’їв Дніпра. Адже раніше, коли рівень води в каскаді водосховищ опускали, такого не траплялося…

Цьогорічне водопілля поступається за інтенсивністю торішньому. Тоді на території шістнадцяти населених пунктів Черкаського та Золотоніського районів було підтоплено 42 житлові будинки, 182 обійстя та 485 га сільськогосподарських угідь. Проте це не радує фермерів, які зазнали збитків. Вони чекають пояснення від фахівців та сподіваються на увагу влади до цієї проблеми

                     Газета захисту інтереів і прав селян України "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ