Формат шкільного навчання у громадах - за настановами експертів U-LEAD

За матеріалами інтернет-видань 25.08.2022 325
Формат шкільного навчання у громадах -  за настановами  експертів U-LEAD

За словами очільниці  Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Дніпропетровській області Олени Тертишної, готуючись до нового навчального року, місцеві ради приймають рішення щодо форми навчання. Існують громади, де діти будуть навчатися онлайн, є  школи,  які відкриють двері для офлайн навчання. Дехто використає змішану форму навчання. Для належного рівня організації освітнього процесу відбулася чергова інформаційна сесія.
Понад 90 учасників з Дніпропетровської, Запорізької та Одеської областей обговорили питання початку нового навчального року та можливі варіанти розвитку подій  у зв’язку з військовою агресією рф.
Як наголошено учасниками сесії, під час підготовки до нового навчального року та аналізу можливостей громади стає зрозумілим, що більшість укриттів не можуть гарантувати безпеку учнів та вчителів. А подекуди їх взагалі немає, навіть на допустимій відстані 500 м. Крім безпекових питань, додаються питання організацій підвозу учнів до опорних закладів. Це і відсутність транспорту, і  зруйновані дороги. Але головним фактором  впливу на форму навчання стане  думка батьків. Про це заявив Сергій Дятленко, експерт «U-LEAD з Європою» з освіти. Він, зокрема, акцентував увагу на основних вимогах до організації навчального процесу, які  прописані в листі МОН №1/7333-22 від 30.06.2022. У цьому документі наголошується на обстеженні укриттів, визначенні форми навчального процесу (дистанційна, змішана чи очна) і забезпеченні безпеки всіх учасників навчального процесу.

" Форма навчання затверджується педагогічною радою закладу загальної середньої освіти. Впродовж навчального року формат освітнього процесу може змінюватися в залежності від безпекової ситуації", - підкреслив Сергій Дятленко.

Також він надав роз’яснення щодо «змішаної форми» освітнього процесу. За його словами, конфігурацію змішаної форми навчання визначає школа в залежності від своїх умов. Наприклад, деякі окремі предмети можуть бути винесені на дистанційне вивчення або частина уроків з усіх предметів проходитиме онлайн, або деякі уроки можуть бути скорочені тощо.
Також фахівці громад отримали настанови та рекомендації експертів U-LEAD щодо заходів, яких необхідно вжити, щоб забезпечити найвищий можливий рівень безпеки при найкращій можливій якості організації освітнього процесу.
Серед іншого, Сергій Дятленко рекомендував освітянам переходити на електронний документообіг та користуватися електронними класними журналами.

" Зараз найкращий час для впровадження електронного документообігу. При цьому не слід змушувати вчителів заповнювати документи в паперовій та електронній формі одночасно. Можливо, тільки в перші тижні, поки вони звикнуть", - зазначив освітній експерт.

Також учасникам нагадали про особливості формування спроможної освітньої мережі, а також про особливості трудових відносин в закладах освіти в умовах воєнного стану.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ