Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області на захисті тих, хто працює

Марина Бабич 06.04.2024 1259
Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області на захисті тих, хто працює

Щороку 28 квітня -  Всесвітній день охорони праці. Його гаслом буде цього року: “Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату”.
Відомо, що зміна погодних умов значно впливає на умови праці, збільшуючи професійні ризики для працівників. Забруднення повітря, УФ-випромінювання, тепловий стрес та інші екстремальні погодні явища стають частішими, підвищуючи ризик професійних захворювань та аварій на підприємствах. Оскільки з 2023 року Пенсійний фонд України опікується питаннями профілактики та розслідування нещасних випадків, які сталися на виробництві, наш сайт "Фермер Придніпров'я" звернувся за інформацією до Олени Щирби, заступниці начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

 - Пані Олено, прокоментуйте, будь ласка, статистику нещасних випадків на виробництвах області?
 


    До Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області минулого року надійшло 517 повідомлень про нещасні випадки та 584 — про професійні захворювання. Фахівці Фонду області взяли участь у роботі 1215 засідань комісії з розслідування нещасних випадків. Проведено 54 перевірки профілактичних робіт щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці.
    Головне управління на перше місце у питанні охорони праці ставить профілактику, бо підвищення рівня свідомості серед мешканців краю, безумовно, впливає на рівень виробничого травматизму.  Спеціалісти Головного управління торік взяли участь у розробці 3029 профілактичних заходів та впровадженні їх на підприємствах області.  
 
    
 

- Інколи трапляється, що у травматизмі винен сам робітник, який не відповідально поставився до обов'язків.

 

Так, серед низки проблем, які виявляються в процесі розслідування, відзначаємо не завжди відповідальне ставлення роботодавців до питань організації охорони праці та недостатня вимогливість керівників робіт до виконавців робіт, а з боку робітників — байдуже ставлення до безпеки праці. Дуже часто наймані працівники у боротьбі за свої права перед роботодавцем забувають, що крім прав і соціальних гарантій, є ще й обов’язки. Думка, що виконувати вимоги з безпечного ведення робіт повинні тільки керівники — це хибна думка, бо нехтування вимогами нормативних актів з охорони праці збільшує ризик виникнення нещасних випадків і може призвести до втрати здоров’я або навіть життя.
Хіба ви не погодитесь зі мною, що  людське життя – це найвища соціальна цінність, і ніякими обставинами не можна виправдати смерть людини. Питання до всіх: чи відчуваєте себе захищеними на робочому місці, чи дотримуєтеся правил безпеки, чи все зроблено для убезпечення себе та оточуючих?
    У разі потреби консультації та наданні практичної допомоги з вдосконалення форм і методів профілактичної роботи у сфері охорони праці, можна звернутися до фахівців відділу профілактики та розслідування нещасних випадків управління контрольно-перевірочної роботи за телефоном:
(067) 633 20 50 або завітавши до відділу за адресою: вул. Січеславська Набережна, буд.17, каб. 635, м.Дніпро.
    Бажаємо всім безпечної та продуктивної праці!

 

Дякуємо, пані Олено, за Ваш за візит до нашого "ФП"!

 

 

Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області

 

 

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ