Готуйтеся до ще більшого витрушування наших благеньких гаманців

За матеріалами інтернет-видань 04.04.2024 363

         АБО  ІНФЛЯЦІЮ УЖЕ НЕ НАЗДОГНАТИ

Петро ВИШЕНСЬКИЙ.

Уряд підвищив мінімальну зарплату в Україні. З 1 квітня її розмір зріс з 7100 до 8000 грн, у погодинному вимірі — з 42,6 до 48 грн. Які виплати мають змінитися разом із цим показником? Ось яке пояснення опубліковано на сайті Міністерства соціальної політики.

 

Пенсії за віком

ПОЧНІМО з того, що в нас уже відбулась березнева індексація пенсій, традиційно прив’язана до зміни показника прожиткового мінімуму в державі. У березні найменша сума доплати до пенсії після індексації становить 322 гривні, а найбільша — 3000 гривень. Пенсіонерам, що отримують мінімальне нарахування, зробили надбавку в сумі 364 гривні.

Однак у законі про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування сказано: за наявності 30 років страхового стажу в жінок та 35 років — у чоловіків, які досягли 65 років, мінімальна пенсія має бути не менше ніж 40% мінімальної зарплати. З 1 січня нинішнього року вона становила 2840 грн, а з 1 квітня, таким чином, — 3200 грн. За даними ПФУ, такі виплати сьогодні одержують 1,5 млн пенсіонерів.

Лікарняні та декретні

ВОДНОЧАС зміна розміру мінімальної заробітної плати впливає на деякі показники, що беруться до уваги при нарахуванні виплат за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні) та допомоги у зв’язку з вагітністю і пологами (декретні).

Так, найбільший розмір денної виплати при лікарняних і декретних з 1 квітня зріс з 3498,69 до 3942,18 грн. У той же час мінімально допустиму добову суму лікарняних законом не встановлено, а для декретних він залежить від мінімальної зарплати. Тож якщо страховий випадок настане з 1 квітня, то виплата за один день не може бути менше 262,81 грн.

Оплата в «Армії відновлення»

ЗА ПОРЯДКОМ залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану встановлюють рівень оплати праці. Якщо залучаються працівники функціонуючих підприємств, то оплата не може бути нижче середньої за основним місцем роботи.

Що ж до решти працівників, які беруть участь у суспільних роботах, то діють мінімальні та максимальні розміри. Перший дорівнює мінімальній зарплаті. Тож з 1 квітня він становитиме відповідно 8000 грн. Максимальний розмір (сюди входять основна та додаткова зарплати) з 1 квітня зростає на 1350 грн — до 12 000 грн.

Допомога у зв’язку з безробіттям

ПІД ЧАС дії режиму воєнного стану мінімальний розмір допомоги у зв’язку з безробіттям визначений на рівні 1500 грн. Максимальний дорівнює мінімалці, але станом на 1 січня. Тому з 1 квітня найбільша допомога безробітним залишається на рівні 7100 грн.

Мінімальний страховий внесок

ЗВИЧАЙНО, підвищення мінімальної зарплати по країні — це і більші податки до бюджету, які так необхідні для підтримки Сил оборони України. Одночасно з мінімальною зарплатою зросте і мінімальний страховий внесок, або мінімальний Єдиний соціальний внесок для приватних підприємців, який становить 22% від мінімальної зарплати. Отже, якщо з 1 січня він був 1562 грн, то з 1 квітня зросте до 1760 грн.

Від розміру мінімального страхового внеску залежить вартість страхового стажу, який людина може собі докупити, якщо його не вистачає для виходу на пенсію за віком. Із 1 квітня він коштуватиме громадянинові 42 240 грн за рік. Якщо йдеться про два роки страхового стажу — 76 032 грн, три роки — 101 376 грн, чотири — 118 272 грн, п’ять років — 126 720 грн…

* * *

ДОБРЕ, безсумнівно, що збільшується мінімальна зарплата по країні, адже це позитивний сигнал як для економіки в цілому, так і для ринку праці зокрема. Втім, таке зростання все одно не встигає за споживчими цінами. На момент початку повномасштабного російського вторгнення мінімальна зарплата в Україні становила 6500 грн. При цьому інфляція за два роки знецінила національну валюту більш як на третину. І хоч урядовці сьогодні нам кажуть, що ситуацію вдалося стабілізувати, однак мало в це віриться. Особливо коли йдеш зі своїм пересічним зарплатним чи пенсійним гаманцем до крамниці, де ціни на найнеобхідніші продукти, як-от молоко, масло, сири, риба, овочі та фрукти, збільшуються мало не щодня. Годі говорити про вартість комунальних послуг і ліків в аптеках.

Між іншим, українців уже попередили про різке подорожчання одного з комунальних тарифів — на воду. Вже є відповідні проєкти постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. «НКРЕКП оголосила, що планує переглянути і підвищити тарифи для першої групи з 7 водоканалів, що знаходяться на заході країни, і для другої групи — з 14 великих водоканалів на інших територіях. Підвищення буде суттєвим — на 20, 30%, а іноді навіть на 60%», — попередив голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко.

Так що готуймося, шановні співвітчизники, до ще більшого витрушування наших благеньких гаманців.

  Газета захисту інтересів і прав селян України "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"



Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ