СОЦІАЛЬНА ПАНОРАМА НА ПОЧАТОК КВІТНЯ

За матеріалами інтернет-видань 04.04.2024 395

 

Олена БЕГМА

  Гаряча лінія підтримки ветеранів

 

В УКРАЇНІ поки що у тестовому режимі запрацювала Єдина гаряча лінія підтримки для ветеранів. За телефоном 0 800 505 217 фахівці нададуть консультацію з нагальних питань колишнім учасникам бойових дій, членам їхніх сімей, а також родинам полеглих воїнів. «Не залишайтеся зі своїми проблемами наодинці! Телефонуйте, якщо вас цікавлять питання щодо отримання психологічної підтримки, лікування та реабілітації, підтвердження факту отримання поранення; соціальних пільг учасникам бойових дій та родинам загиблих, а також людям, які набули інвалідність внаслідок війни; отримання грошової допомоги та компенсації; житла та юридичних консультацій тощо», — йдеться у повідомленні Кабміну.

На вимогу МВФ

ЯК ВІДОМО, у 2024 році програмою Міжнародного валютного фонду передбачено 5,4 млрд доларів бюджетної допомоги Україні, 900 млн із яких вже схвалила рада директорів установи. «Ці кошти буде спрямовано на покриття найважливіших бюджетних видатків. Вони допоможуть нам зберігати фінансову стабільність», — сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Але щоб гроші надійшли цілком, наш уряд ще має виконати низку зобов’язань перед партнерами, які зафіксовані в меморандумі. Одним із його пунктів є запровадження в Україні другого загальнообов’язкового рівня пенсійної системи — накопичувального.

Іще торік у квітні до Верховної Ради було внесено законопроєкт про пенсійну реформу. Він передбачає обов’язкову участь у системі пенсійного накопичувального забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь найманих працівників. Досі парламентарі не розглядали цього документа. Однак на вимогу МВФ муситимуть це зробити вже найближчими місяцями, адже на кону — гроші, без яких нашій країні не втриматись фінансово на плаву, пояснюють експерти.

«Дитина не одна»

У НАС запроваджується нова державна програма «Дитина не одна». «Вона покликана підтримати дітей, які залишилися без батьківського піклування, але не набули статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу. Допомогу запроваджено, щоб родини, у яких тимчасово перебувають такі діти, могли забезпечити їм необхідні умови і догляд. Допомога призначатиметься строком на 6 місяців. Розмір виплат на кожну таку дитину до 6 років становитиме 6407,5 грн, від 6 до 18 років — 7990 грн. Якщо ж вона має інвалідність, то виплати відповідно дорівнюватимуть 8970,5 грн і 11 186 грн щомісяця», — ідеться у повідомленні Міністерства соціальної політики.

Побільшало пропозицій роботи

НА РИНКУ праці дедалі більше пропозицій роботи, подекуди навіть виник дефіцит кадрів. Згідно з даними Єдиного порталу Державного центру зайнятості, щодня актуальними є приблизно 50 тисяч вакансій. Це вдвічі більше, ніж було торік. Які професії нині найбільш затребувані? Насамперед продавці, бухгалтери, водії, медики, вантажники, кухарі, шкільні вчителі, інженери-технологи, вихователі, автослюсарі, психологи, токарі, швачки, електромонтери, фармацевти, прибиральники. Роботодавці також активно шукають будівельників.

Щодо зарплат, то середній їхній розмір нині за вакансіями, запропонованими на Єдиному порталі ДЦЗ, — 19,3 тис. грн. Проте наявні пропозиції і з зарплатою 45,5 тис. грн (як-от для швачок) і навіть 50 тис. грн (для водіїв, електромонтерів та автослюсарів).

Трактор підірвався на міні

ЦЕ СТАЛОСЯ в Ізюмському районі Харківської області. У полі біля села Пришиб Балаклійської громади тракторист наїхав на присипану землею протитанкову міну ТМ-62П. Внаслідок детонації вибухівки трактор повністю знищено, а механізатор зазнав поранень, ідеться у повідомленні ДСНС.

Рятувальники закликають не здійснювати рух невідомими чи не перевіреними ґрунтовими дорогами; не чіпати будь-яких підозрілих та незнайомих предметів. Також — не відвідувати лісів, лісосмуг, полів, заплав річок та інших відкритих просторів, особливо тих, де точилися бої або які перебували під ворожою окупацією.

Електроенергія таки може подорожчати

ВЖЕ ТРИ тижні поспіль росія безупинно атакує наші гідро- та теплоелектростанції, а також магістральні підстанції, яким управляє Укренерго. Ці ракетні удари стали чи не найпотужнішими за весь час повномасштабного вторгнення. Окупанти домагаються того, аби всі прифронтові міста залишилися без води, тепла, електрики та інших систем життєзабезпечення. Саме це і відбувається у Херсоні, Харкові, Сумах, Запоріжжі та інших містах. Багато уражень припало на ті об’єкти, які вже були відновлені після попередніх атак.

Міністр енергетики Герман Галущенко не виключає імовірності, що через російські удари по українській енергетичній інфраструктурі можуть підвищити тарифи на комунальні послуги. Насамперед це стосується електрики, яка подорожчає до 3,5-4 грн за кВт/год. За його словами, додаткові кошти вкрай потрібні для захисту вцілілого обладнання від перевантаження, що в будь-який момент може спричинити нові технологічні пошкодження.

Не пропустив «швидкої» — відберуть права

«ПРО посилення відповідальності за ненадання переваги в русі транспортним засобам, які мають на це право» — такий законопроєкт зареєстровано у Верховній Раді під №11111. Якщо його буде схвалено, то за ненадання переваги транспортним засобам аварійно-рятувальних служб, швидкої медичної допомоги, пожежної охорони, поліції, що рухаються з увімкненими світловими або звуковими сигнальними пристроями, водіїв штрафуватимуть на суму від 17 тис. до 25,5 тис. грн та позбавлятимуть права керувати автівкою на строк від шести місяців до року. Таке ж покарання передбачено за ненадання переваги автобусам, що перевозять групу дітей, чи порушення правил зупинки, що створює перешкоду дорожньому руху. А якщо це ще й спричинило загрозу життю та/або здоров’ю фізичних осіб, штраф становитиме від 34 тис. до 51 тис. грн, ще й відберуть права на строк від 5 до 10 років.

Як наголошують автори проєкту, нині штраф за ненадання переваги в русі спеціальним автомобілям з увімкненими звуковими або світловими сигнальними пристроями надзвичайно малий — 680 грн, що не можна назвати високим рівнем захисту зазначених Правил дорожнього руху. Водночас у США штраф за рух повз шкільний автобус з увімкненим сигналом дорівнює 700 доларів, а проїзд перехрестям на червоне світло або розворот у невідповідному місці — від 550 доларів.

   Газета захисту інтересів і прав селян України "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ