ГРОМАДЯНИ, БЕРЕЖІТЬ СВОЇ ГРОШІ ВІД ШАХРАЇВ

За матеріалами інтернет-видань 10.09.2023 339

"БЛОКУЮТЬ" КАРТКИ, "РОЗДАЮТЬ" СОЦДОПОМОГУ, ВИРУЧАЮТЬ В БІДІ...

Олег ГРИГОРЕНКО.

   Будь-який власник мобільного телефону сьогодні потенційно перебуває «під прицілом» аферистів. Для них не проблема — дістати клієнтські бази даних різних установ із номерами телефонів та іменами власників. Нечисті на руку чиновники їх продають через підставних осіб.

   Не раз уже писали, але доводиться нагадувати знову про те, що існує безліч схем телефонного обману довірливих громадян. Зокрема, й про те, що особливо мають насторожувати повідомлення незнайомців про вашу нібито «заблоковану банківську картку», пропозиції отримати якийсь «приз», «соціальну допомогу» від держави чи ООН, «викупити» з поліцейського відділку непутнього родича або ж терміново переказати комусь із рідних чи знайомих посильну суму «на операцію»…

   Географія шахрайських телефонних схем найрізноманітніша. Узяти хоча б, до прикладу, нещодавні оперативні зведення Головного управління Національної поліції в Миколаївській області.

   Слідчі Миколаївського районного управління поліції розшукують шахраїв, які з банківської картки 58-річного мешканця області вкрали 25 тис грн. На його мобільний зателефонував невідомий. Він представився співробітником служби безпеки банку та заявив, що з картки миколаївця «хтось» щойно намагався зняти кошти. Чоловік розхвилювався. Тим часом незнайомець порадив негайно заблокувати картку. А щоб це зробити, потрібно «відповісти на кілька питань оператора служби безпеки банку». Що це за питання, не важко здогадатися. Належало назвати номер своєї картки, термін дії та секретний код на її звороті. Після того, як потерпілий назвав «банкіру» всі особисті дані, з його рахунку миттю було знято усі заощадження.

   Ще один житель Миколаївщини, вже Первомайського району, намагався отримати соцдопомогу через посилання, що надійшло йому на месенджер. Чоловік перейшов на сайт та ввів там дані своєї банківської картки. Вже за кілька хвилин з його рахунку зникло понад 50 тисяч гривень…

   За обома вказаними фактами слідчі порушили кримінальні провадження за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство». Санкція статті передбачає покарання до восьми років ув’язнення. Втім… Чи ж чули ви, щоб десь бодай якийсь телефонний шахрай загримів за ґрати на такий термін? Дев’яносто дев’ять відсотків, що ні. Загалом процент розкриття таких справ мізерний. А що вже казати, про повернення ошуканим громадянам грошей.

   Поліція вкотре закликає: будьте пильними та обережними кожного разу, коли вам телефонує незнайома людина. Ким би вона не представилася і як би ввічливо, солідно і переконливо не звучав її голос. Не проводьте жодних банківських операцій за вказівками таких співрозмовників чи з надісланих повідомлень. Візьміть собі за правило, що інформацію, яку ви отримуєте у телефонній розмові чи за допомогою повідомлень, обов’язково треба перевіряти. Для цього зателефонуйте на «гарячу лінію» банку або ж особисто відвідайте установу та вирішіть питання із фахівцями.

Дотримання цих простих правил убереже ваші гроші від шахраїв.

"Сільські вісті".

 

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ