ІНФОРМАЦІЙНА ПАНОРАМА ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

За матеріалами інтернет-видань 26.08.2024 102

 

Катерина СІМБУЛЕНКО

Збіжжя ранніх зернових - у засіках

АГРАРІЇ краю завершили збирати ранні зернові та зернобобові культури, намолотивши понад 1,6 млн тонн зерна. Про це повідомив начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін. «Наші аграрії — гаранти продовольчої безпеки. Завдяки їхній невтомній щоденній роботі наша область із новим урожаєм, — наголосив посадовець. — Цього року вони віджнивували раніше, ніж торік, незважаючи на складні погодні умови. Серед зібраних ранніх зернових 80 відсотків пшениці, також уже у засіках ячмінь, жито, овес, горох і ріпак. Регіон забезпечений продовольчим зерном. Дякуємо кожному і кожній, хто виборює важкий воєнний хліб». Хліборобам належить так само успішно зібрати пізні культури на площах, що загалом становлять мільйон гектарів.

Аптечки для захисників

РЕШЕТИЛІВСЬКА волонтерська спільнота «Берегиня» зібрала перші 10 аптечок для війська. Отримавши їх, захисники будуть забезпечені ліками, турнікетами, медичними матеріалами, що рятують життя на полі бою. Частину аптечок волонтери уже відправили землякам-військовослужбовцям на Харківщину та Донеччину. Вартість однієї аптечки, наповненої якісними матеріалами, стартує від п’яти тисяч гривень. Кошти на предмети тактичної медицини зібрали небайдужі громадяни.

Очисна система працює

ГОРІШНІ Плавні — єдине місто в Україні, де стічні води очищують із допомогою аероакселаторів (біологічний процес очищення киснем). У 60-ті роки минулого століття під час будівництва очисних споруд водоканалу міста було прийняте далекоглядне рішення реалізувати експериментальний проєкт інституту з Харкова, який був максимально наближений до європейського досвіду очистки стічних вод. Він себе виправдав. Наразі комунальне підприємство «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» Горішніх Плавнів завершує капітальний ремонт одного з аероакселаторів. На його ремонт комунальне підприємство витратило власних 3,8 мільйона гривень у рамках інвестиційної програми, згідно з якою частина тарифу йде на модернізацію й оновлення основних фондів. Також робітники підприємства змонтували із технічним супроводом виробника раніше придбану водоканалом аераційну систему виробництва Німеччини.

Прагнуть господарювати

ПОЛТАВЩИНА стала другою серед центральних регіонів України за показниками збільшення кількості суб’єктів господарювання. Так, за останні 12 місяців в краї відкрили свою справу понад сім тисяч нових фізичних осіб — підприємців і зареєстровано 547 юридичних осіб, котрі займаються підприємницькою діяльністю. Це більше, ніж за аналогічний період торік, на 14,8 та на 1,5 відсотка відповідно. Перший показник перевищує загальнодержавний — область посідає сьоме місце в Україні за відкриттям ФОП.

Справа «зависла» на рік

ТОРІК у липні жителів Кременчуцького району збурив масовий мор риби у річці Псел. Люди виявили земельну ділянку, куди працівники місцевого свинокомплексу вивезли тонни залишків свинячої гноївки, а злива змила їх у водойму. За повідомленням громадської організації «Екодія» з посиланням на прокуратуру, судово-екологічна та економічна експертизи підтвердили забруднення земель на території Омельницької сільської ради. Дослідження показали, що забруднення створило небезпеку для довкілля і завдало збитків державі через порушення природоохоронного законодавства. Епіцентром екологічного злочину стало село Гуньки, адже через забруднення підземних вод рівень нітратів у колодязній воді перевищував норму майже в 50 разів. Тому місцевим жителям довелося їздити у Кременчук за питною водою. За цим фактом понад рік триває досудове розслідування, призначена додаткова експертиза для підтвердження розміру збитків, завданих довкіллю. Про цю сумну «річницю» нагадали людям журналісти новинного ресурсу «Пол-тавська думка».

Диво Решетилівки зігріло гостей

У ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ центрі вишивки та килимарства Решетилівки вдруге було проведено творчий захід для людей, які постраждали від війни і змушені були залишити рідні домівки на Донеччині, Запоріжжі, Харківщині та Херсонщині й переїхати на Полтавщину. Цього разу група переселенців складалася із людей з інвалідністю та поважного віку, котрі проживають у спеціалізованому санаторії «Слава» міста Миргород. Керівник установи, заслужений майстер народної творчості України Надія Вакуленко провела екс-курсію виставковою залою та майстернями. Гості були вражені, відкрили для себе чудовий край, його мистецькі традиції і здобутки, вишивку і килими. Більшість із переміщених осіб вперше познайомилася із вишивкою «білим по білому». Заслужений майстер народної творчості України Олександр Бабенко разом із фахівцями з килимарства провів майстер-клас на спеціальних маленьких дерев’яних верстатах, де гості власноруч виготовляли обереги.

I кенгуру стали переселенцями...

ДВОХ кенгуру Парма перевезли з харківського в екопарк у Ковалівці неподалік Полтави. Тварини пережили ворожу атаку: безпілотник поцілив у будівлю, де вони мешкали, й та згоріла вщент, розповів директор «Екопарку Ковалівка» Андрій Тиванюк. За його словами, кенгуру під час пожежі не постраждали, бо працівники встигли вивести і перемістити їх у перевізні бокси. У ковалівському екопарку кенгуру поселили у вольєр із трьома тваринами цього ж виду, щоб зменшити стрес після переїзду. Зараз вони обживаються та ласують смаколиками. Загалом екопарк у Ковалівці прихистив під час війни близько 30 тварин із Харківської області, зокрема, приматів, альпак та овець.

                                                (Газета україньких селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ