Хижі птахи - фермерські помічники

За матеріалами інтернет-видань 23.12.2022 629
Хижі птахи - фермерські помічники

На степових ділянках Тузлівських лиманів полюють хижі птахи. Вони надійні помічники фермерів, оскільки тільки від них  залежать популяції гризунів на полях. Повідомив Іван Русев, доктор біологічних наук, професор, науковий журналіст Національного природного парку "Тузлівські лимани".
Науковець зазначив, що восени цього воєнного року, як у дикій природі, так і на агроценозах, сформувалися дуже сприятливі умови для розмноження мишоподібних гризунів - польовок та мишей.  

"Таке буває циклічно згідно циклам сонячної активності, яка повторюється орієнтовно через 10-11 років. Тепла осінь та початок теплої зими дозволили продовжити період розмноження гризунів.  І в тих місцях, де чисельність польовок висока і кількість їх колоній на одиницю площі висока (100 і більше на гектар), там на 100 га території можна нарахувати до десятка денних хижих птахів. Вони  "кочують" у пошуках  їжі", - розповів Іван Русев.  

За його словами, днями можна було бачити до двох десятків хижих птахів: канюків трьох видів – канюк курганник (Червона книга України), канюк звичайний і канюк мохноногий. Крім цього, там було кілька особин звичайного боривітра.  А в сутінках можна було бачити кілька болотних сов.

"Уся ця унікальна «біологічна армія» є природним регулятором гризунів.  Крім того, вони стоять на варті вашого – фермерського врожаю.  І їх треба берегти як зіницю ока.  Але, на жаль, це ще не стало нормою.  Ще є багато невігласів проти дикої природи, у тому числі і серед фермерів, які вбивають ці унікальні ланки природних екосистем, та таких важливих фермерських помічників.  Хижі птахи швидко гинуть від отруєння гризунами.  І ми вже знайшли немало трупів птахів різних видів. Адже гризуни, що поїли протруєне зерно або іншу приманку, як правило, відразу не гинуть, але стають легкою здобиччю хижих птахів і від цього останні або сильно перехворюють, або гинуть", - підкреслив професор.

Він закликав берегти цих живих помічників, які є запорукою благополуччя природних екосистем України.


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ