Коли буде суд над винними в Іловайській трагедії? - Юрій Бутусов

За матеріалами інтернет-видань 29.08.2022 605
Іловайськ через два роки по тому: «котел» із багатьма невідомими
     Сьогодні День Пам'яті загиблих Захисників України. Він призначений у день прориву наших оточених військ з-під Іловайську. В цей день у "зеленому коридорі" загинули у бою з росіянами 270 українських воїнів (під час всієї операції в районі Іловайська 7-31 серпня 2014-го - 368).
Здавалося, у той день усі мали усвідомити, що домовлятись з росією про безпеку військових та про вихід з оточення, що направляти війська в оточення без прикриття тилу та флангів - це смертельна небезпека.  Що не дати своєчасного наказу на відхід - це загибель та полон.
     За 5 років при правлінні президента Порошенка справу Іловайська повністю розслідували, але так і не передали до суду. Генпрокурор Юрій Луценко завершив військово-тактичну експертизу та 2 вересня 2017-го офіційно заявив, що для суду все готово. Але ГПУ справу до суду не направило і суд навіть не розпочався. Влада так і не схотіла, щоб виступили під присягою учасники подій, щоб дали покази на суді, щоб це почули громадяни, щоб припинити брехню навколо трагедії.
     Президент Зеленський обіцяв на стадіоні розслідувати Іловайськ, дорікав Порошенку цією справою. Генпрокурор Венедіктова почала нову військово-тактичну експертизу і навіть заявила про розсекречення матеріалів справи. Але результат за три роки - нульовий. Жоден документ по факту не розсекречений, жоден! Справа до суду не передана, президент Зеленський навіть не згадує її і свої обіцянки, все це говорилося тільки під вибори і виявилось брехнею.
       Результати цієї безвідповідальності та відсутності суду по підозрюваних за Іловайськ:
1. Досі заочно не засуджений президент рф володимир путін, який дав наказ російським військам нападати та вбивати українців під Іловайськом 8 років тому. Досі. Вбиті росіянами є, але держава Україна не визнає відповідальність рф за цих загиблих.
2. Не зроблені висновки щодо небезпеки потрапляння в оточення. І тому не були підірвані мости на Чонгарі, не підірваний Антонівський міст, не був захищений Мелітополь, Бердянськ. І після Іловайська понад 5 тисяч наших бійців, разом із сотнями тисяч мешканців, були направлені в оточення в Маріуполі, а оборона з тилу не була розгорнута. Замість вчасних рішень нам розповідали про домовленості про обмін, які, звичайно, не були виконані.
3. Замість оприлюднення інформації про події та виступів у суді свідків, продовжуються брехливі хвилі в інтернеті. Навіть мене звинувачують, хоча якраз був на місці, писав зі слів великої кількості учасників, був залучений ГПУ у якості свідка та експерта, та завжди виступав за негайний початок суду. Якщо хтось бачить мою відповідальність - я б і зараз із задоволенням хотів би відповідати на ці закиди у суді, проте разом із тими, хто брехню розповсюджує.
        Але суду немає. І через бездіяльність керівництва країни, яке не провело суд, не зробило висновків та не засудило путіна, ми змушені знову переживати все те, що трапилося у 2014-му. Ось тільки масштаб трагедії став у багато разів більший.
Уроки історії, з яких влада не робить висновків, народ мусить повторювати знову та знову.
Безвідповідальність та брехня - це справжня причина того, що наша влада не починає суд по Іловайську.
         Юрій Бутусов, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ