Коли в садах Київської Русі з'явилася яблуня, і що символізує її плід?

За матеріалами інтернет-видань 19.08.2022 837
Коли в садах Київської Русі з'явилася яблуня, і що символізує її плід?

Яблуко - це соковитий плід дерева Mаlus, яке ми називаємо яблунею. Плодами цього дерева люди харчувалися здавна, як тільки освоїли Азію. Плоди яблуні були в раціоні людини як мінімум 20-25 тисяч років тому, однак тоді яблуня ще не була "одомашненою", а росла як дика рослина.  Про це пише Kostyantyn Khimichenko, адміністратор  "Природничо-географічного товариства".
Він, зокрема, зазначає, що окультурення яблуні відбулося близько 8 тисяч років тому на території сучасного Ірану, Азербайджану та Вірменії. За іншою версією - це Центральна Азія, зокрема, передгір'я Тянь-Шаню (Киргизстан та Казахстан), адже саме там й досі зустрічається в дикому вигляді яблуня Сіверса, від якої і походить яблуня домашня (Malus domestica). Однак "одомашнення" яблуні вплинуло на тривалість життя цього дерева. Дикі дерева можуть жити до 300 років, а домашня яблуня - не більше 100 років.
За словами Костянтина Хіміченка, в Україні окультурена яблуня вперше з'явилася у XI столітті у монастирських садах Київської Русі. При дворі Ярослава Мудрого в 1050-1051 роках було закладено яблуневий сад, пізніше відомий як сад Києво-Печерської лаври. У XVI столітті яблуня з'явилася і в північних районах Київської Русі, зокрема на території сучасної Білорусі, Естонії та "Новгордських земель".  

"Яблука здавна займали величезне значення в міфології багатьох народів.

Достатньо пригадати "яблуко розбрату" в грецькій міфології, яке богиня чвар Ерида підкинула гостям на весіллі Пелея та Фетіди. В Біблії яблуко є тим самим плодом першого гріха Адама і Єви.

На голову Ньютона згідно із легендами впало саме яблуко, що ніби то допомогло йому відкрити Закон Всесвітнього Тяжіння, а Білосніжка з'їла отруєне яблуко від перевтіленої злої королеви.

Однак у багатьох народів яблуко є символом життя і краси, і завжди символізує хороші якості. В Україні плоди яблуні здавна освячують в день християнського свята Преображення ( 19 серпня), яке в народі ще називають Яблучним Спасом", - зазначає автор публікації.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ