Комбату Олександру Чекмазу «шиють» крадіжку бронежилетів

За матеріалами інтернет-видань 08.02.2024 323
May be an image of 5 people and text
 
Редакція Цензор.НЕТ може не поділяти позицію авторів. Відповідальність за матеріали в розділі "Блоги" несуть автори текстів.

   "Дієвий, значить не потрібний": недореформовані правоохоронні органи та прокуратура шиють справу бойовому командиру Олександру Чекмазу на псевдо "Їжак". Він на війні з 2014 року. Кавалер ордену "За мужність" III ступеня, колишній командир протитанкового взводу 25-го окремого мотопіхотного батальйону "Київська Русь". Напередодні повномасштабного вторгнення у своєму навчальному центрі підготував бійців, які стали основою новоствореного першого в Україні ДФТГ Броварської МТГ №1 — понад 600 добровольців під його координацією захищали Броварський напрям.

   "Активних колишніх військовослужбовців переслідують, багато кого вже безпідставно кинули за ґрати. У моєму випадку розформували батальйон, бо виявилося забагато добровольців з активною позицією... А сьогодні (уже майже як рік) шиють кримінальну справу, щоб не "активнічав". — ділиться Олександр Чекмаз під час чергового візиту до слідчого управління Національної поліції.

   Бойовому командиру Олександру Чекмазу (Їжаку) інкримінують ч. 5 ст. 191 КК України — привласнення чужого майна, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах. Мова іде про бронежилети, які Чекмаз отримав від польських волонтерів і начебто хотів використати з особистою вигодою. 300 бронежилетів, пізніше у справі згадується 98, поляки передавали без паспортів і сертифікатів якості, через що він не зміг їх поставити на облік в травні 2022 року.

   Безпідставність обвинувачення, за яким загрожує 12 років позбавлення волі

Захисник Олександра Чекмаза — адвокат Віталій Коломієць вкотре наголошує на безпідставності такого тяжкого обвинувачення. Адже "привласнення" — це обернення на свою користь майна, зазвичай таємно.

   "Про ці бронежилети знали і в командуванні бригади, і кожен боєць батальйону, який хотів отримати такий бронежилет, розуміючи, що на нього немає жодних сертифікуючих документів. — коментує адвокат, — Другий аспект — це обернення на власну користь. Весь час ми запитували слідчу, яку користь ви розслідуєте? Чи є хоч один факт продажу, чи отримання їх у своє особисте користування Чекмазом Олександр?"

   Фактів продажу чи обернення засобів захисту на власну користь — нема. Навіть коли бригада відмовилася приймати на зберігання ці бронежилети після звільнення Чекмаза з посади командира, він не кинув їх в безгосподарський стан. За його домовленістю склад ще деякий час виділяв місце для їх зберігання на випадок, якщо будуть ще охочі бійці отримати такі бронежилети. Жоден бронежилет не пропав, не загубився і не розкис під дощем.

   "За півтора року обвинувачення вже три рази змінювало підозру. Спочатку писали, що Чекмаз Олександр привласнив 300 бронежилетів, потім коли ми зібрали від бійців акти і заяви про отримання цих броніків, вони змінили підозру. Третій раз вони вже вписали в підозру десь 90 бронежилетів, які лишалися на складі і які Чекмаз сам віддав слідчим під їх обіцянку сертифікувати бронежилети через експертизу в межах кримінального провадження. Однак замість сертифікації для в/ч слідчі з прокурорами зробили підозру для Олександра." — пояснює Віталій Коломієць.

   Командира судять за письмову подяку волонтерам чи тому що захищав своїх бійців від несертифікованих бронежилетів?

Суть всього обвинувачення полягає в тому, що Олександр Чекмаз надав подяку польським волонтерам від військової частини. Тож слідчі вважають, що це майно належить військовій частині, але на облік поставлене не було.

   "Насправді є чітка процедура прийняття на облік майна в/ч згідно з інструкцією 440. Якщо коротко, то щоб поставити на облік бронежилети (а це не просто спідня білизна чи форма) потрібно, щоб були:

— накладна із зазначенням найменування, кількості і вартості (товарно-транспортна, якщо речі переміщувалися транспортом);

— сертифікат якості;

— паспорт на кожен бронежилет;

— пакувальний лист." — додає адвокат.

   Польські волонтери не надали жодного з цих документів. Відповідно бухгалтерія і не змогла б взяти на облік майно без цих супровідних документів.

   "Жодний командир не візьме на себе відповідальність примушувати бійців брати та носити броніки без документального підтвердження їхньої якості. Фактично Чекмаза хочуть судити за подяку волонтерам. Тоді треба судити всіх командирів, бо таких подяк видається тисячі за майно, яке просто передається бійцям без обліку чи актів на в/ч. А на початку вторгнення такого майна і передач було десятки тисяч." — підсумовує Коломієць.

Інкримінувати тяжкий злочин, щоб заробити собі дешеві показники на долі військовослужбовця

   Захист Олександра Чекмаза подав заяву про відвід слідчої та прокурора через ігнорування процесуальних норм, зокрема клопотання про допити свідків.

   "Слідство за останньою підозрою фактично тривало менше 30 хв. Вони суттєво змінили зміст підозри після наших пояснень і документів, дали новий текст і сказали що все — слідство закінчене. Хоча і цю нову підозру легко було спростувати доказами, які слідча з прокурором навідріз відмовилися приймати. Я б звичайно, не хотів асоціювати упередженість прокурора і слідчої з тим, що батальйон Чекмаза Олександра був сформований з київського націоналістичного середовища, а слідча з прокурором з Донецька і Луганська."

Слідчою у справі Олександра Чекмаза є Філонова Дарʼя Юріївна, яка раніше працювала у Слідчому відділі Луганського міського управління внутрішніх справ.

   У розпал боротьби із корупцією, правоохоронні органи намагаються досягати "показників" і демонструвати свою ефективність. Вже майже рік кримінальну справу щодо бойового командира "притягують за вуха" замість того, щоб займатися реальними розслідуваннями щодо зловживань у сфері закупівлі зброї, тилового забезпечення, скандально-відомих яєць по 17 грн та сумнівних тендерних пропозицій.

Рік допитів та загроза позбавлення волі — винагорода за захист Києва та 10 років служби

Недоброчесні дії прокуратури та правоохоронних органів спрямовані на дискредитацію та криміналізацію особи, яка служить на користь оборони України.

"Плануємо захисти конституційний принцип презумпції невинуватості. І в суді показати нікчемність вибіркових доказів, поданих в "міліцейській" інтерпретації. Наші докази слідчій відомі — це понад 10 свідків від солдатів до керівництва бригади. Відео, фото та документи. І звичайно здоровий глузд, бо тут той випадок, коли відсутність доказів в слідчих є доказом відсутності вини." — зазначає адвокат Олександра Чекмаза.

Надумана справа уже рік є знущанням і приниженням ветерана війни, який 10 років свого життя віддав захисту України. Залишається лише здогадуватися і припускати, чому засновник першого Добровольчого формування територіальної громади став об’єктом переслідування зі сторони правоохоронних органів.

Справа проти Олександра Чекмаза завершиться або вибаченням правоохоронних органів щодо власної недолугості, або громадянське суспільство буде змушене відстоювати справедливість щодо бойового командира вже не в судовому порядку. Тільки другий варіант не підходить нікому, адже вкотре дискредитуватиме українську владу перед міжнародними партнерами; демонструватиме наслідки недореформованої поліції та суддів; ставитиме під загрозу підтримку України, адже саме іменем України суддям доведеться виносити вирок ветерану війни.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ