Коворкінги, фестивалі, дослідження, інтелектуальні ігри - школа може бути цікавою, - експерт U-LEAD Cергій Дятленко

За матеріалами інтернет-видань 31.08.2023 267
Коворкінги, фестивалі, дослідження, інтелектуальні ігри - школа може бути цікавою, - експерт U-LEAD Cергій Дятленко

Існують важливі освітні положення, які необхідно знати громадам перед початком навчального року. Про це зазначив у ході інформаційної сесії з  представниками громад Дніпропетровської області Сергій Дятленко, експерт U-LEAD з питань освіти.

На його думку, шкільна освіта не має бути статичною і нерухомою. Тільки  динамічною і активною вона мотивуватиме до навчання і розкриття учнівських талантів. Сергій Дятленко поділився  лайфхаками для дитиноцентричного освітянського процесу.

"Пропоную для збереження здоров’я дітей встановлювати стоячі парти та інші елементи для фізичної активності дітей, планувати в розкладі уроки парами для старшокласників, для початкової школи – прогулянки.
Для ефективного використання коштів та інших ресурсів освітніх закладів вивчати деякі дисципліни на базі міжшкільних ресурсних центрів, якщо мало учнів - створювати класи-комплекти у початковій школі, об’єднувати учнів наступних класів для проведення окремих уроків (наприклад, фізкультури для 5-6 класів або 8-9)", - порекомендував експерт.

За його словами, відміна оцінок з окремих предметів, запровадження нестандартних форм уроків (експедиції, фестивалі, дослідження, інтелектуальні ігри, тощо), реалізація проєктів із залученням учнів, створення волонтерських центрів у школах – все це підвищить мотивацію школярів до навчання.
Сергій Дятленко радить шукати механізми зменшення використання учнями мобільних телефонів і створювати на базі шкіл відкриті коворкінги. Приміром, почати можна вже завтра, 1 вересня. Хай це буде захопливий захід для дітей, а саме навчання розпочати 4 вересня.

Ще такі важливі тези Сергія Дятленка для громад прозвучали під час інформсесії:
- Згідно із постановою навчальний рік починається 1 вересня 2023 і триває до 28 червня 2024 року. Але важливо пам’ятати, що навчальний процес – це 35 учбових тижнів. Норму про 175 навчальних днів на час дії воєнного стану скасовано.
- Форма навчання визначається рішенням обласних військових адміністрацій та засновників закладів освіти і залежить від наявності укриттів та можливості організувати безпечне навчання.
- Форма навчання може змінюватися в залежності від зміни безпекової ситуації тощо. Якщо батьки не погоджуються з очною формою навчання, вони можуть обрати іншу: дистанційну, сімейну, екстернатну.
- 5 вересня о 18.00 закінчується подача інформації щодо учнів, які навчаються в закладі освіти. 6 вересня ці дані будуть «вивантажені» і передані в розрахунки. Тому важливо зараз ще раз все перевірити, адже від правильності подання адміністративної та відомчої звітності залежить розмір освітніх субвенцій, які отримує громада з державного бюджету.
 

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ