Краще потрошку і довго

Марина Бабич 10.03.2023 605
Краще потрошку і  довго

" - Якби у тебе було багато часу, що б ти зробив?
- Перестав би за ним слідкувати". Це фрагмент розмови героїв з американського трилера "Время" - " In Time".  Сюжет - фантастика: валюта, якою розплачуються люди за все, - це час. На їх руках видимий годинник -  дисплей, який показує час життя до секунди.

У головного героя, якого грає Джастін Тімберлейк, кожен день витрачається на те, щоб заробити час на завтра. Здається, що словосполучення "витрачений час" має абсолютно реальний зміст: за каву, проїзд в автобусі, на парковці прикладаєш свою руку, як гаманець,  і вираховується твій час життя. В принципі, зрозуміло всім, що єдиний найцінніший ресурс у людини - це її час, але щоб так наяву бачити, як він обмежений...
Про це я думала, коли спілкувалася з гостею "Фермера Придніпров'я" - Іриною Писарєвою. Вона - експертка у галузі убезпечення життя та пенсійного забезпечення. І мова в нас йшла про невблаганний час.


 - Пані Ірино, на вашу думку, як сьогодні з гарантіями  забезпечити собі старість?

Стовідсоткових гарантій ніде і ні в кого немає. Але є ті інструменти, які дозволяють максимально гарантовано забезпечити собі гідну пенсію у непрацездатному віці. Гарантії бувають законодавчі, фінансові і морально - етичні. З мого понад 20 -річного досвіду відмов в отриманні грошей не було ніколи й нікому. Є такий нюанс, коли людина не доживає до пенсійного віку, тоді її кошти успадковуються близькими згідно укладеної угоди. Це досить значний важіль, тому що багато людей усвідомлює, що коли прийде пенсійний вік, тоді і буду розбиратися з тим стажем, розміром пенсії, стану перед дверима ПФ і вирішуватиму питання.  Але час збігає, і не вертається назад.
 

 - То які будуть Ваші поради?

Дивіться, згідно норм діючого законодавства для чоловіків стаж для призначення пенсії має бути 35 років, для жінок - 30 років. Від 60 віднімаємо 35, то отримаємо 25.  Тобто з 25 - ліття чоловік має думати про пенсію, щоб сформувався необхідний стаж. А жінкам з 30 років, причому без жодного місяця його  перерви.

- І за яких обставин до Вас звертаються люди?

Все прописано в законодавчих актах. Існують наразі два інструменти, за допомогою яких можна створити собі додаткову пенсію або основну. Третій інструмент існує, але не дієвий.
Перший інструмент - це банк. Формуваня коштів через розміщення якоїсь вільної кількості грошей на депозитному рахунку. Наразі в нас немає жодного банку, який би мав ліцензію на довгострокові депозити. Вони, як правило, покладаються на рік з правом майбутньої пролонгації.
Інший інструмент - недержавні пенсійні фонди. Так і позначаються -  НПФ. Вони працюють в Україні. Близько 60 -ти  за кількістю, і  діють при банках, мережах аптек. Це працює достатньо довго. Як мінімум, 20 років точно, але особливо не афішується, не виходить в публічну площину. Там є свої особливості. Наразі ні банк, ні НПФ не гарантують прибутковості щодо процентів за вкладами.У документах прописується: банк зобов'язується, банк пропонує, але ніде немає слова "гарантує". Так само і при системі НПФ, гарантованої дохідності немає. Але в НПФ є спадкування коштів, як і в банківському депозиті. Це згідно спадкового права або заповітом.
В НПФ існує обмеження, якщо особа в 60 років повинна вийти на пенсію за умови наявності потрібного стажу, тоді НПФ може відкрити накопичувальну програму віком до 50 років. Але не менше. Людина сама обирає собі, які сплачуватиме щомісячні внески і матиме право успадкування, якщо, не дай боже, щось трапиться.
Третій інструмент, яким я досконало володію,  - це страхові компанії, які мають ліценцію на страхування життя. І тут існує парадокс. У нас в державі стаж страховий.  Іншими словами Пенсійний фонд займається пенсійним страхуванням. Закон так і називається  "Про загальнобов'язкове державне пенсійне СТРАХУВАННЯ"(N 1058 від 09.07.2003р.)
Пенсійним забезпеченням займаються і страхові компанії.
 

 - І скільки в нас таких компаній?

Наразі активно працюючих, навіть в умовах воєнного часу, небагато: 3 - 5 компаній. Діяльність ведеться на території всієї України та її регіонів. Вони розділяються на національні та іноземні дочірні компанії. І що ми маємо? Тут не працює спадкове право. Людина сама обирає, кому надійдуть у разі чого, її кошти. Це залежить від відносин, які складаються між членами родини. І тут прописаний гарантований дохід. До речі, гарантований дохід в Україні, як і в розвинених країнах світу, мають лише облігації внутрішньої державної позики і страхові компанії життя. Тому, відкриваючи накопичувальну програму добровільно, це не обовязково, людина формує собі додаткову пенсію, яка також може бути основною, з правом успадкування і гарантованої дохідності. Смисл цього всього - потрошку, але довго. Ось я можу сьогодні відкладати 300-500 грн. на місяць і я планую формувати пенсію років 10 чи 20.
Якщо відкрию програму років в 30, то в 50 чи 40 років можу починати отримувати виплати. Це називається мовою фінансів  - "пасивний дохід".

 

- Це в 30 років,  а якщо людині за 50, чи є резон до Вас звертатися?

Є. І поясню, чому. Коли людині вже за 50, то термін, звичайно, працездатності вже короткий - 10-15 років. Тому є можливість  за короткий період зробити собі пенсію. Або розрахувати її від суми бажаних коштів при отриманні, або за можливостями людини. Вона одна визначає, скільки може відкладати щомісяця, а програма розрахує суму у підсумку.

- Пані Ірино, Ви ж оперуєте статистичними даними щодо виплат. І які вони?

За січень місяць поточного року компанія виплатила своїм клієнтам 17 793 686,54грн. За весь термін діяльності клієнти або їх вигодонабувачі отримали 1 218 137 238грн. За 09.03.2023р. компанія виплатила 352 610,90грн. Інвестиційний дохід (%, які нараховані клієнтам за їх програмами) за 2022рік, склали:
- 11% за програмами, які відкриті у гривні.
- 2% за програмами у валюті.

 - А приклади, будь ласка?

Приклад трохи сумний. Нещодавно найбільшу виплату відшкодування -  понад 7 млн. грн. - виплачено не самому   учаснику накопичувальної програми, а його родичам. Вони були вказані в  укладеному договорі. Це серйозна сума, і значна для нас виплата.
Позитивним, вважаю, той момент, коли приходиш з людиною в банк і вона отримує свої кошти, радісна, що має добре підгрунтя для свого подальшого життя. Більшість із вдячністю висловлюються: наче шухлядку відкрили, а там лежать певні кошти. Всі ми знаємо, що фінанси -  досить інтимна тема. Люди, як правило, не розповідають всього  і зберігають таємницю, скільки, де, коли. Можливо, це і правильно, але, погодьтеся, приємно мати за плечима торбинку, з якої через певний час можна щось взяти.

- Ви саме цього і бажаєте читачам "Фермера Придніпров'я"?

Звичайно! Я дуже люблю людей. Вони всі багатогранні і досвідчені, гідні достойного життя і в праці, і поза нею. Бажаю усім Перемоги, а з нею далекозорості, фінансового процвітання, впевненості і побільше справжніх друзів на шляху, які візьмуть за руку і скажуть: "Ходімо зі мною!"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ