Кукурудза наприкінці XIXст в Новомосковщині родила 31 ц з гектара

За матеріалами інтернет-видань 09.02.2024 256
Кукурудза наприкінці XIXст в Новомосковщині родила 31 ц з гектара
Січеславський краєзнавець Igor Lysenko дослідив питання вирощування кукурудзи на Придніпров'ї у XIX столітті. Він, зокрема, навів факти поширення агрокультури в дохрущовський період.
 
 
«Виявляється, що вирощуванням кукурудзи в Новомосковському краї в промислових масштабах займалися ще до часів М.С.Хрущова. Першим, хто побачив можливість отримання великих прибутків на кукурудзі, був місцевий граф Іван Григорович Ностіц.
Мені стало відомо, що на початку 1880-х років в Новомосковському повіті в Василівському маєтку Ностіца вперше стали займатись вирощуванням цієї культури.
Цілком можливо, що це була ідея управляючого маєтком, звали його Г.А. Петценбергер.
Земельний фонд Василівської економії складав більше 16 000 гектар. В перші роки, для проведення експериментів з малопоширеною культурою, під кукурудзу було виділено лише декілька десятків гектар.
В ті часи ринок збуту був більш орієнтований на звичайне зерно, тому мало хто з селян та великих землевласників ризикував починати вирощувати нові культури. Але в нашому випадку у графа Ностіца не було проблем зі збутом, весь врожай кукурудзи продавався на величезний винокурний (горільчаний) завод в Паньківці, який також належав Ностіцу.
Відомо, що для вирощування кукурудзи обрали найкращу землю і дуже ретельно її обробляли. При цьому застосовували всі найкращі знаряддя того часу, які значно полегшували ручну працю найманих селян (прим.: граф Ностіц, як справжній господар, слідкував за новими американськими сільськогосподарськими знаряддями, які в той час вже активно стали продаваться в країні) .
Наприклад, врожай в 1886 році перевершив всі сподівання. Зі слів Петценбергера, кукурудзою сорта «Чинквантино» було засіяно майже 330 гектар. Вся кукурудза гарно достигла і була вчасно зібрана. Пробний обмолот показав, що з умовного гектара отримано більше 31 центнера відмінного сухого зерна та ще 200-250 кілограм мілкого зерна для коней та птиці.
Треба сказати, що зразки отриманої кукурудзи граф Ностіц представив на Катеринославській сільськогосподарській виставці в вересні 1886 року і отримав там велику срібну медаль.
Фінансові показники були також на висоті.
Якщо підрахувати всі видатки та накладні витрати, включаючи поземельні податки та жалування керуючому економії, то собівартість необмолоченого зерна (зібрана кукурудза лежала в кошах) складала трохи більше 13 копійок за пуд.
Відомо, що Василівська економія продавала кукурудзу на винокурний завод вже по 40 копійок за пуд.
Коментарі щодо економічної доцільності вирощування кукурудзи зайві, цифри завжди красномовніші слів.
В майбутньому 1887 році під посів кукурудзи вже підготували 370 гектар землі».
 

Граф Іван Григорович Ностіц -  перший землевласник, який став вирощувати кукурудзу в Новомосковському повіті.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ