Кукурудза вигідніша за дубову пелету

За матеріалами інтернет-видань 01.02.2023 464
Кукурудза  вигідніша за дубову пелету

Для України кукурудза є перспективною енергетичною культурою. Адже тільки на Полтавщині виробляють щорічно близько 4 млн. тонн кукурудзи. Якщо перевести її енергетичну цінність на газ, це еквівалентно 2,6 млрд. кубометрів блакитного палива. Щоб повністю забезпечити  регіон газом з урахуванням промисловості та приватних господарств, потрібно близько 2 млрд. кубометри на рік. Так вважає Володимир Ярошенко, голова полтавського СФГ «Ярошенко».
На його думку, якщо брати власне енергетичну складову кукурудзи, ціна на цю зернову перевищує 27 тис. грн/т. І це з тим, що нині її купують за набагато нижчою ціною. До того ж, багато господарств наразі лишили кукурудзу в полі, що навряд чи окупиться належним чином.

"Переваги сушіння на кукурудзі більш, ніж очевидні. Якщо зняття тонно-відсотка на газу становить близько 200 грн, а на кукурудзі — всього 35 грн. Кукурудза навіть вигідніша за дубову пелету.
Наразі вже є наказ від Міненерго, яким кукурудзу визнано енергетичною культурою. Також на рівні нашої області ухвалено програму підтримання альтернативних джерел опалення тощо. Ми вже чотири роки вирощуємо кукурудзу тільки як енергетичну культуру. Засіваємо нею 3 га. Цього вистачає на забезпечення всіх наших потреб. До речі, у Канаді близько 60% товарного зерна використовують для опалення, хоча там є і нафта, і газ, і велика кількість лісів.
Ураховуючи те, що деревина як альтернативне паливо є повільно відновлювальним ресурсом, із кукурудзою таких проблем не буде. Поготів, що котли, які працюють на кукурудзі, не забруднюють навколишнє середовище. Зокрема, попіл ми гранулюємо й вносимо на поля як добрива — там 64 елементи. Тобто, ми повертаємо у ґрунт усі поживні елементи, окрім азоту. Відповідно, це майже повний набір підживлюваних елементів, які ми беремо із ґрунту й повертаємо у ґрунт", - зазначив Володимир Ярошенко.

Наступна
Цитата дня

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ