Аграрії через кузьку недобирають 5-10 % зерна щороку

За матеріалами інтернет-видань 13.06.2022 315

На полях,  зайнятих зерновими колосовими культурами, відмічено масове заселення, парування та живлення хлібних жуків (красунів та кузьок). Повідомило 13 червня Держпродспоживслужба у Полтавській області.
У зв’язку зі змінами погодних умов на значній території України ареал поширення цього шкідника, а також його шкодочинність суттєво зросли.

  • Останніми роками в окремих господарствах втрати врожайності озимих та ярих зернових культур від пошкодження жуком-кузькою становили 20–40 %!
  • У середньому внаслідок «діяльності» цієї комахи українські аграрії недобирають близько 5–10 % зерна щороку. Отже, одним із найбільш актуальних питань цьогорічної передзбиральної кампанії є захист посівів зернових колосових культур від пошкодження хлібними жуками.

Жуки надають перевагу світлому періоду доби,найбільш активні в сонячну погоду.На рослинах зявляються вранці, на ніч переповзають в укриття - під землю,або тріщини землі.Жуки лiтають в червнi й липнi, найбiльш активнi - опiвднi в сонячну i жарку погоду. В цей час вони живляться на колоссi хлiбних злакiв. Наприкiнцi дня жуки спускаються по стеблах рослин вниз i на нiч ховаються пiд грудки та в шпарки грунту, пiднiмаючись по рослинi знову лише о 9-10 годинi ранку.

  • Найбiльша чисельнiсть жукiв спостерiгається на посiвах ярої пшеницi, де й вiдкладається основна кiлькiсть яєць. Одна самка вiдкладає за 2-3 рази вiд 30 до 50 яєць. Фаза яйця триває 3-4 тижнi. Личинка живе в грунтi на глибинi вiд 5 до 40 см, зимує двiчi, перетворюючись у лялечку на 22 мiсяць свого життя. Живиться личинка переважно гнилими рештками, рiдше - корiнням злакiв.

Жуки живляться м'якими зернами пшеницi, жита, ячменю, а також деяких дикорослих злакiв (тимфiївки, пирiю, тощо). Один жук протягом життя з'їдає 7-8 г зерна, а ще бiльше вибиває, знищуючи в цiлому 9-10 колоскiв. З посiвiв озимої пшеницi й жита жуки часто перелiтають на посiви ярої пшеницi, де спочатку заселяють i пошкоджують краї посiвiв, поступово рухаючись до їх середини.

  • За перевищення економічного порогу шкідливості (3екз./кв.м ), слід застосовувати хімічний захист посівів, починаючи з крайових смуг. Необхідно обробити посіви одним із інсектицидів відповідно до переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ