Літописцю козаччини Самійлові Величку - 354 роки від ДН

За матеріалами інтернет-видань 11.02.2024 302
Літописцю козаччини Самійлові Величку - 354 роки від ДН
На фото - розворот «Літопису Самійла Величка»
 
 
11 лютого 1670 р. народився Самійло Величко — історик українського козацтва.
Ця дата є імовірною. Так само невідоме точне місце його народження. Достовірним фактом біографії С. Величка є лише запис у його творі. Так, літописець відзначає, що в 1690 р. «маючи кільканадцять років» він почав «служити Запорозькому Війську в поважнім домі одного з панів малоросійських, шляхетного пана його милості Василя Леонтійовича Кочубея, який був під час гетьманства Мазепи військовим генеральним писарем».
Освіту Самійло Величко здобув в Києво-Могилянській академії. Як прибічник гетьмана Мазепи він опинився у московському полоні де був з 1708 по 1715 рік. Після звільнення жив у маєтках Кочубеїв – в Жуках (1720) та Диканьці (1725).
Величко є автором фундаментального твору з української історії середини XVII – початку XVIII ст. Він доводить правомірність визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького. 1-й том має назву «Сказаніє о войні козацкой з поляками…» та охоплює події 1648 до 1659 рр. 2-й том (1660 –1700) – «Повествования летописная о малороссійских и иних отчасти поведениях собранная и здесь описаная».
Хоча Величко, у дусі свого часу, виправдовує підданство Хмельницького московському цареві, він засуджує антиукраїнську політику царизму – розділ території України за Андрусовським перемир’ям 1667 р., наступ на традиційні права українського народу, насамперед козацтва, зруйнування у 1709 р. Запорозької Січі. Величко доводив, що Січ була ідеальним інструментом козацької демократії, служила противагою гетьмана-владолюбця і стояла на сторожі православ’я та цілісності України. Козацьку державу Б. Хмельницького історик вважає правонаступницею частини давньоруської історичної спадщини, відводив козацтву націєтворчу роль та засуджував внутрішні чвари в українському суспільстві. Нездатність козацької еліти політично консолідуватися Самійло Величко вважав деструктивним суспільним чинником.
 
 
 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ